Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 09:18:07
U MJESEC DANA

U Pompejima se ponovno urušavaju zidovi

Ponovno su se urušila dva zida u 2.000 godina starom arheološkom nalazištu, a stručnjaci optužuju vladu za nemar

U Pompejima se ponovno urušavaju zidovi
U Pompejima se ponovno urušavaju zidovi (Getty Images)

U Pompejima su se u srijedu urušila dva zida nakon što su se ranije ovoga mjeseca već dva zida urušila u tom 2.000 godina starom arheološkom nalazištu čije propadanje postaje sve neugodnije po vladu premijera Silvija Berlusconija.

U izjavi arheološkog nadzornog odjela Pompeja kaže se da se urušio zid visine dva i dužine tri metra duž jedne od glavnih ulica, Via Stabiane. Također je pao mali dio pokrajnje sobe "Malog lupanara", koja nije bila otvorena za javnost, kaže se u izjavi i dodaje da je do oba urušavanja vjerojatno došlo uslijed obilnih kiša posljednjih dana.

Arheolozi, komentatori i oporbeni političari Berlusconijevu vladu su optužili za nemar i loše upravljanje tim arheološkim nalazištem koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine. Ocjenjuje se da Pompeje već duže vrijeme ugrožava loše održavanje i nedostatak financijskih sredstava.

Talijanski nministar kulture Sandro Bondi, koji se zbog tog pitanja suočava s glasovanjem o nepovjerenju, odbacio je krivnju. "Od 2003. do veljače 2010. u Pompejima je bilo 16 urušavanja, tako da možete vidjeti da se to ne događa samo kad je desni centar na vlasti", rekao je za list Corriere della Sera.

UNESCO je najavio da će u četvrtak poslati ekipu stručnjaka kako bi istražili stanje tog arheološkog nalazišta kod Napulja. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 09:18:07
http://metro-portal.hr/u-pompejima-se-ponovno-urusavaju-zidovi/52068/