Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2010. 20:52:37
OSTALE SAMO RUŠEVINE

U Pompejima se do temelja srušila kuća gladijatora

U srušenoj zgradi u glavnoj ulici Pompeja nalazili su se mnogi povijesno vrijedni grafiti na latinskom, ali i na grčkom

Pompeji
Pompeji (Wikipedia)

Zgrada smještena u Via dell'Abbondanzi, glavnoj ulici Pompeja u subotu ujutro se srušila, izvijestili su službeni izvori. Kuća gladijatora, nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta, do temelja se srušila, izvijestila je lokalna Udruga za očuvanje kulturne baštine i kulturnih aktivnosti. Po dolasku na teren, dužnosnici su mogli samo konstatirati kako je od zgrade ostala ruševina.

Riječ je o kući Lucretiusa Fronta na kojoj su se nalazili mnogi povijesno vrijedni grafiti na latinskom, ali i na grčkom, što znači da su u Pompeje svraćali ljudi iz raznih krajeva. Grafiti su se urezivali na podlogu brončanom ili željeznom pisaljkom ili upisivali drvenom pisaljkom i tintom, a u trenutku inspiracije mnogi su ih urezivali bilo čime - čačkalicom, kredom, noktom, ugljenom.

Najomiljenija tema grafita bili su upravo gladijatori, oni koji su pobijedili, ali i oni koji su pobjegli. Gladijatori su u tadašnje vrijeme bili vrlo omiljeni među ženama. Sam jezik grafita bio je jednostavan, no mnogi su pisani u stihovima. Među njima su i stihovi slavnih autora poput Albija Tibula, Ovidija, Vergilija, čak i Diogena.

Pompeji su najpoznatiji kao rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Grad je proglašen kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a.(hina/metro-portal)

06.11.2010. 20:52:37
http://metro-portal.hr/u-pompejima-se-do-temelja-srusila-kuca-gladijatora/50824/