Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2019. 16:28:00
COOL

U Pompejima pronađena živopisna freska gladijatora

Čudesna scena u zlatnoj te plavoj i crvenoj boji prvi puta je ugledana u prostoriji za koju stručnjaci vjeruju da je bila taverna u koju su zalazili gladijatori

Živopisna freska
Živopisna freska (Arhiva)

Živopisna freska gladijatora u oklopu kako pobjedonosno stoji dok njegov okrvavljeni protivnik posrće otkrivena je u Pompejima, među ostacima tog drevnog rimskog grada podno Vezuva, objavilo je u subotu talijansko ministarstvo kulture.

Čudesna scena u zlatnoj te plavoj i crvenoj boji prvi puta je ugledana u prostoriji za koju stručnjaci vjeruju da je bila taverna u koju su zalazili gladijatori koji su se, kako bi zabavljali javnost, borili međusobno, protiv zatvorenika te divljih životinja.

"Ne znamo kako se ova borba okončala. Gladijatori su bili ubijeni ili im je iskazana milost", kazao je direktor muzejskog kompleksa Pompeja Massimo Osanna.

Borac "Murmillo" nosi kacigu ukrašenu perjanicom sa širokim obodom i vizirom, u svojoj lijevoj ruci drži golemi pravokutni štit, dok mu je u desnici kratki mač. Podno njegovih nogu je štit poraženog "Thraexa" koji po tijelu ima duboke rane i na rubu je snaga.

"Ono što je posebice zanimljivo je realistični prikaz rana, poput rana na zglobu i prsima poraženog gladijatora iz kojih šiklja krv", kazao je Osanna, dodavši da poraženi gladijator podiže ruku te je moguće da traži milost.

Freska veličine 1,12 na 1,5 metara pronađena je u podrumu zgrade nedaleko od gladijatorskih kasarni u četvrti Regio V, a najvjerojatnije se radi o gostionici. Na gornjem katu su prostorije u kojima su, kako se pretpostavlja, bili smješteni vlasnik i prostitutke.

Pompeji su nakon Koleseuma u Rimu drugo najposjećenije turističko odredište u Italiji, s oko 3,6 milijuna posjetitelja godišnje.

12.10.2019. 16:28:00
http://metro-portal.hr/u-pompejima-pronadjena-zivopisna-freska-gladijatora/121246/