Metro-portal.hr

objavljeno 16.02.2010. 17:40:32
200 MILIJUNA

U petak počinje prva aukcija HBOR-a za kredite

Ministar Šuker izjavio je da se nada kako će ove mjere potaknuti i zapošljavanje i gospodarstvo i da će se nezaposlenost spustiti ispod 300 tisuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/Cropix)

Prva aukcija Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za model A, odnosno model u kojemu država sudjeluje u sufinanciranju kreditnih plasmana banaka, održat će se u petak, 19. veljače, a kvota HBOR-a za tu aukciju je 200 milijuna kuna, najavili su danas čelnici Ministarstva financija i HBOR-a.

Prva aukciju za model B, odnosno jamstveni fond kojim država sudjeluje u pokriću dijela rizika kreditnih plasmana banaka očekuje se za desetak dana.

"Nadam se da ćemo ovim mjerama potaknuti i zapošljavanje i gospodarstvo, da će se nezaposlenost spustiti ispod 300 tisuća", kazao je ministar financija Ivan Šuker na brifingu za novinare na kojem su predstavljeni detalji provedbe mjera za gospodarski oporavak i razvitak.

Za prvu aukciju, koja će se održati u petak, kreditna kvota HBOR-a, koji u kreditima sudjeluje sa 40 posto, je 200 milijuna kuna, a doda li se i udjel banaka, koje u kreditima sudjeluju sa 60 posto, što bi u ovom slučaju bilo 300 milijuna kuna, kreditni potencijal bio bi 500 milijuna kuna.

Ako interes bude veći od kreditne kvote sljedeća aukcija može biti već za 15-ak dana, kazao je Šuker.

Nakon aukcije, HBOR u roku tri radna dana izabire najbolje ponude banaka i obavještava o rezultatima aukcija, a koliko će proći od objave rezultata do dobivanja kredita isključivo ovisi o poduzetnicima i poslovnim bankama.

Ako poduzetnici i banke imaju spremne programe praktično u roku 20-25 dana poduzetnici mogu dobiti kredit, ističe Šuker.

Kriterij za odabir banaka je kamatna stopa koju su one spremne ponuditi za svoj 60-postotni udio u kreditu. Kamatna stopa HBOR-a na njegov 40-postotni udio u kreditu je 3,8 posto, a konačna kamata za poduzetnike bit će rezultat ponderiranja s kamatnom stopom koju će ponuditi banke na aukciji.

Ako banke za svoj 60-postotni udio ponudi kamatu od 6 posto, konačna će kamata biti 5,12 posto, a ako ponude 7 posto bit će 5,72 posto, kazao je Šuker.

HBOR će pozive za aukcije, koje će provoditi najmanje jednom mjesečno, objavljivati tri dana prije datuma aukcije.

Kako je najavljeno, HBOR će danas potpisati ugovor o klupskom kreditu kojim poslovne banke dvije milijarde kuna, što je dio likvidnosti oslobođene sniženjem stope obvezne rezerve usmjeravaju prema HBOR-u.

Taj će klupski kredit biti na rok od tri godine, a banke HBOR-u ta sredstva usmjeravaju uz kamatu od tri posto, a nakon što se potpiše ugovor znat će se i koje će sve banke moći sudjelovati u aukcijama.

Naime, podsjećaju iz Ministarstva i HBOR-a, banke koje dio sredstva oslobođen sniženjem stope obvezne pričuve ne usmjere HBOR-u neće imati pravo sudjelovati na aukcijama za kreditne kvote.

Krediti iz modela A namijenjeni su financiranju obrtnih sredstava uključujući podmirenje obveza prema dobavljačima, bankama, državi i drugim vjerovnicima. Najviše do 20 posto kredita moći će biti iskorišteno za pokrivanje obveza prema bankama, a okvirni je dogovor i da će najviše do 20 posto kredita moći biti iskorišteno za pokriće obveza prema državi.

Ako banke ne iskoriste više od 90 posto dodijeljene joj kvote neće moći sudjelovati na sljedećoj aukciji, a ako iskorištenost bude ispod 30 posto kvote neće moći biti na sljedeće tri aukcije.

HBOR i banke imaju razrađene mehanizme kontrole i sankcija za poduzetnike koji nenamjenski koriste sredstava kredita, ističu u Ministarstvu i HBOR-u.

Prva aukcija za model B (jamstveni fond) najavljena je za desetak dana, a državno bi jamstvo moglo biti do najviše 50 posto iznosa glavnice kredita, najmanje 70 posto kredita morat će biti za financiranje investicija, a do 30 posto za obrtna sredstava ili plaćanje obveza prema državi.

Jamstveni fond je dvije milijarde kuna, a u Ministarstvu financija očekuju da bi ukupni plasmani prema tom modelu mogli biti pet do šest milijardi kuna.

U Ministarstvu nisu htjeli komentirati medijske napise o promjenama u poreznom sustavu i špekulacije o mogućem ukidanju kriznog poreza, a promjenama u sustavu PDV-a.

Kada dobijete službeni komentar predsjednice Vlade i Ministarstva financija možemo razgovarati, ne možemo komentirati što netko drugi govori, kažu u Ministarstvu.

Na upit o trenutnom stanju na prihodnoj strani proračuna ističu kako su, prema jučerašnjim podacima, prihodi nešto veći nego u isto vrijeme lani. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 17:40:32
http://metro-portal.hr/u-petak-pocinje-prva-aukcija-hbor-a-za-kredite/33268/