Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 20:20:00
OTOČNO VIJEĆE

U pet godina u razvoj otoka utrošeno preko 9 milijardi kuna

Prošle godine investirano je 200 milijuna kuna manje nego 2008., ali nitko od otočana nije bio zakinut, kaže ministar mora Božidar Kalmeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Prošle godine u razvoj otoka država je uložila oko 1,47 milijarda kuna, a od 2004. do 2009. godine 9,2 milijarde, istaknuo je nakon današnje sjednice Otočnog vijeća održane u Preku na otoku Ugljanu ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Premda je riječ o 200 milijuna kuna manjim investicijama nego godinu prije, nitko od otočana nije bio zakinut niti se odustalo od određenih projekata, nego su samo prolongirani, a vlada nastavlja proaktivnu politiku prema otocima, objasnio je ministar Kalmeta i dodao kako to pokazuje podatak da je 2009. potpisano više od 900 ugovora za projekte izgradnje i modernizacije objekata komunalne i društvene infrastrukture na otocima.

Osim izvješća o učincima Zakona o otocima prošle godine, Otočno vijeće raspravljalo je o nacrtu novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji će vlada, kako je najavio, uskoro uputiti u saborsku proceduru. Taj će zakon, smatra Kalmeta, riješiti dugogodišnje probleme na pomorskom dobru, posebice one vezane uz pretvorbu i privatizaciju, kada su se neke tvrtke upisale kao vlasnici objekata na pomorskom dobru.

Novim zakonom i dalje se neće moći stjecati vlasništvo na pomorskom dobru, a najveća novost je decentralizacija upravljanja pomorskim dobrom tako što će gradovi i općine ubuduće moći dodjeljivati koncesije do 10 godina bez prava građenja, istaknuo je ministar Kalmeta. Također će se omogućiti brži upis i evidencija pomorskog dobra u zemljišne knjige, što je dosad kočilo razvoj i gospodarsku aktivnost na pomorskom dobru.

Ističući važnost pomorskog dobra, državni tajnik za more Mario Babić je rekao da ono čini 30 posto državnog teritorija. Posebice je istaknuo da će veliki gradovi moći davati koncesije do 20 godina i za gradnju marina. Svi nasipi nastali prije 1974. više neće biti pomorsko dobro, nego vlasništvo države, a nasipi nakon te godine bit će pomorsko dobro do šest metara, a ostatak će biti državno vlasništvo.

Otočno vijeće raspravljalo je i o izvansezonskom redu plovidbe kojim su smanjena putovanja na pojedinim linijama, a ravnatelj Agencije za linijski obalni pomorski promet Ivan Franičević najavio je s tim u vezi kako neće biti redukcija u sezoni, nego će se zadržati isti plovidbeni red kao i lani. Otočno vijeće ima 30 članova - uz resornog ministra čini ga 19 predstavnika otočno-obalnih županija, sedam predstavnika ministarstava i tri saborska zastupnika. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 20:20:00
http://metro-portal.hr/u-pet-godina-u-razvoj-otoka-utroseno-preko-9-milijardi-kuna/40614/