Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 23:01:00
STRAŠNO

U obrocima 10-godišnjaka preko 80 štetnih tvari

Istraživanje pokazuje da djeca doručkom u organizam unose desetak kancerogenih tvari, unatoč propisanim graničnim vrijednostima

Otrov u hrani
Otrov u hrani (Shutterstock)

Djeca svakodnevno hranom u organizam unose veliku količinu štetnih tvari, pokazuje studija francuske potrošačke organizacije Générations Futures. U obrocima 10-godišnjaka nalazi se preko 80 supstanci koje su djelomično kancerogene.

Zanimljivo je da u analiziranim namirnicama nisu prekoračene zakonski propisane granične vrijednosti pojedinih štetnih sastojaka. Međutim, ukupno gledano, najmlađi potrošači su izloženi potencijalno vrlo opasnom koktelu različitih tvari.

Istraživanje je tako osramotilo francusko ministarstvo zdravstva, odnosno plan prehrane za djecu kojeg su usvojili političari. U namirnicama, od voća do mliječnih proizvoda, su pronađene kemikalije, pesticidi, teški metali i druge štetne tvari.

U tri tipična obroka 10-godišnjaka pronađena je ukupno 81 supstanca, od kojih se 42 smatraju "vjerojatno" kancerogenim, dok ih pet "sigurno" može uzrokovati rak. Nadalje, 37 supstanci utječe na hormonalni sustav djeteta.

Djeca putem maslaca i čaja s mlijekom za doručak u organizam unose 10-tak štetnih tvari. Pesticidi su pronađeni u jabukama iz Brazila i grahu iz Kenije, a kancerogeni spojevi u mljevenom mesu, tuni iz konzerve i žvakaćim gumama. 

02.12.2010. 23:01:00
http://metro-portal.hr/u-obrocima-10-godisnjaka-preko-80-stetnih-tvari/52110/