Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2018. 10:31:00
16. HRFF

U nedjelju počinje 16. HRFF

16. Human Rights Film Festival otvara se u nedjelju i donosi više od 40 filmova, nastup Pussy Riot i brojna ljudskopravaška događanja

Od nedjelje u kinima...
Od nedjelje u kinima... (HRFF)

Šesnaesti Human Rights Film Festival svečano se otvara u nedjelju 2. prosinca u 20 sati u Kinu Europa hrvatskom premijerom dokumentarnog filma redatelja Gorana Devića "Na vodi", nakon čega će se na projekciji od 22 sata prikazati najnoviji film kanonskog filmskog autora Jean-Luc Godarda "Kaleidoskop".

Festival traje do nedjelje 9. prosinca u Zagrebu i Rijeci, prikazat će se više od 40 angažiranih i umjetničkih dokumentarnih i igranih filmova, održat će se brojni razgovori i predavanja ljudskopravaške tematike te će se po prvi put domaćoj publici predstaviti ruska aktivističko-umjetnička skupina Pussy Riot.

Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je "Pobunjena želja", čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, te se komunicira želja koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i programe festivala, osim nastupa Pussy Riot, je slobodan.

Filmski program obilježen je odličnim izborom dokumentarnih filmova specifičnih i zanimljivih autora i autorica; osim Devićevog filma, hrvatsku premijeru imat će novi filmovi Želimira Žilnika ("Najljepša zemlja na svijetu"), Sergeja Loznice ("Dan pobjede"), Jane Magnusson ("Bergman - godina života"), Claudea Lanzmana ("Četiri sestre"), Corneliua Porumboiua ("Beskrajni nogomet"), Marie Auguste Ramos ("Proces") i mnogih drugi. Ističe se i veliki broj filmova hrvatskih i regionalnih autora, među kojima se posebno izdvaja film crnogorskog redatelja Ivana Salatića "Ti imaš noć" o propadanju stanovnika malog obalnog mjesta nakon što je se zatvorilo brodogradilište u kojem su svi radili. Igranofilmski dio programa predvode pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie "Ne diraj!" kojim nekonvencionalno istražuje intimnost i odbija svrstavanje u jedan žanr, i novi film Damira Čučića "Ljetnikovac" smješten na uzbudljivoj granici igrane i dokumentarne forme. Prikazat će se i dva predstavnika tzv. "slow cinema" struje, libanonski "Yara" Abbasa Fahdela i "Prekasno da umreš mlad" dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor.

Popratni program 16. HRFF-a odvija se u Dvorani Müller Kina Europa, a čine ga projekcije filmova, čitanja i predstavljanja knjiga, tribine i okrugli stolovi o temama prostitucije i trgovanja ženama, cenzure sadržaja na društvenim mrežama, reproduktivnim pravima, stanju obiteljskih prava LGBT osoba, kao i o akciji "Prekinimo šutnju" u sklopu koje žene već mjesecima dijele svoja negativna iskustva iz rađaonica diljem Hrvatske i regije. Važan dio popratnog programa Festivala jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba. 

HRFF će po prvi put ugostiti te uživo predstaviti rusku aktivističko-umjetničku skupinu Pussy Riot, koja će u ponedjeljak 3/12 u Kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa "Riot Days". Zbog velikog interesa publike, pored rasprodanog nastupa u 19:30 sati, uveden je još jedan - isti dan u 22:00 sata za koji se ulaznice po cijeni od 75 kuna mogu kupiti putem Entria. Na dan koncerta ulaznica će iznositi 95 kuna. Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Važni linkovi:

www.humanrightsfestival.org

www.facebook.com/HumanRightsFestival

29.11.2018. 10:31:00
http://metro-portal.hr/u-nedjelju-pocinje-16-hrff/115621/