Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 18:35:37
PRVA VELIKA

U Muzeju suvremene umjetnosti otvara se izložba 'Par lijevih cipela'

Izložba nastoji dati uvid u to kako gledamo na vlastitu povijest, 20 godina nakon političkih i društvenih promjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)

Prva velika međunarodna izložba "Par lijevih cipela", u kojoj sudjeluje 17 istočnoeuropskih umjetnika, otvara se večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Cilj izložbe je kroz fotografije, video radove, instalacije, performanse i multimedijska djela pokazati što se događa na suvremenoj sceni unutar postkomunističkog društva u suradnji s muzejom iz Bohuma u Njemačkoj, istaknuo je kustos izložbe Tihomir Milovac.

Umjetnici dolaze iz zemalja od Estonije do Moldavije, a od hrvatskih na njoj sudjeluju Milivoj Bijelić, Sanja Iveković, Andreja Kulunčić, David Maljković, Dalibor Martinis, Zlatko Kopljar i Mladen Stilinović a predstavit će se i Miroslaw Balka, grupa Irwin, Andrea Fogaras, Nedko Solakov, Jaan Toomik, Pavel Barila i drugi.

Objašnjavajući koncepciju izložbe, Tihomir Milovac ističe kako je nastojao dati uvid u to kako danas gledamo na vlastitu povijest, dvadeset godina nakon političkih i društvenih promjena.

Istočnoeuropski umjetnici imaju drukčiji odnos prema stvarnosti, za razliku od zapadnoeuropskih, ustvrdio je Milovac ističući kako izložba nije ni kritička ni afirmativna, već komunizam pokazuje kao dio povijesti od koje ne treba bježati. U sklopu izložbe bit će predstavljen i izbor iz zbirke fotografija muzeja u Bochumu. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 18:35:37
http://metro-portal.hr/u-muzeju-suvremene-umjetnosti-otvara-se-izlozba-par-lijevih-cipela/38030/