Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2016. 13:22:05
NOVO VRIJEME

U modi je umjereno cuganje

Zbog sve veće popularnosti i dosega društvenih mreža, zadržavanje kontrole nad vlastitim ugledom ovoj je skupini postalo od iznimne važnosti

Milenijalci umjereno piju
Milenijalci umjereno piju (Heineken)

Novo globalno istraživanje o stavovima milenijalaca (starosti 21-35 godina) prema konzumaciji alkohola pokazalo je da su samosvijest i zadržavanje kontrole nad ponašanjem motivirajući čimbenici za umjerenost1 tijekom večernjih izlazaka -

Čak 75% ispitanih tvrdi da su ograničili količinu alkohola koju konzumiraju tom prilikom. Zbog sve veće popularnosti i dosega društvenih mreža, zadržavanje kontrole nad vlastitim ugledom ovoj je skupini postalo od iznimne važnosti.

Istraživanje, koje je za kompaniju HEINEKEN provela tvrtka Canvas8, obuhvatilo je 5.000 ljubitelja premium piva, starosti 21-35 godina, iz pet različitih zemalja2, a dio je najnovije „Enjoy Heineken® Responsibly" kampanje pod imenom „Moderate Drinkers Wanted" kojom se potiče trend odgovorne konzumacije.

Ključni rezultati istraživanja:

Gospodari svog svemira"

  • 59% milenijalaca navodi gubitak kontrole nad svojim ponašanjem kao primarnu motivaciju za ograničenu konzumaciju alkohola tijekom izlaska.

  • Više od trećine ispitanika (36%) priznalo je da je doživjelo javno sramoćenje na društvenim mrežama zbog fotografije na kojoj djeluje pijano.

Orijentiranost na budućnost"

  • 88% ispitanika prihvaća osobnu odgovornost za svoju budućnost.

  • 69% ispitanika misli da za uspjeh u karijeri mora raditi više od svojih roditelja.

  • Kada je u pitanju pronalazak ljubavi života, 97% vjeruje kako neumjerena konzumacija ne doprinosi upoznavanju te osobe i međusobnom zaljubljivanju.

  • 71% vjeruje da je njihov život bolji kada je njihovo ponašanje umjereno.

Kvaliteta iznad kvantitete"

  • Okus (41%) i kvaliteta (32%) su presudni prilikom biranja alkoholnog pića.

  • Cijena je ključna za gotovo petinu ispitanika (18%), dok manje od 4% ispitanika navodi važnim postotak alkohola u piću.

  • Faktori koji utječu na uspješnost izlaska se mijenjaju, a milenijalci sve više preferiraju dobru hranu i društvo od neumjerene konzumacije alkohola. Osim toga, „nova iskustva" (49%) poželjnija su od uvijek iste „dobre zabave" (39%).

Pokret umjerenosti"

  • 38% ispitanika navodi da svoju konzumaciju alkohola drži u granicama umjerenosti prilikom svakog izlaska.

  • 75% milenijalaca ograničava količinu alkohola koju konzumira prilikom većine izlazaka.

  • Više od pola ispitanih poštuje tuđe odluke o umjerenosti bez zadirkivanja ili stvaranja pritiska.

Iz kompanije HEINEKEN poručuju kako ovo istraživanje pokazuje da umjerenost postaje aktivan izbor za generaciju kojoj je vlastiti ugled vrlo važan i koja uvijek želi imati kontrolu nad svojim ponašanjem. Odgovorna konzumacija alkohola omogućava milenijalcima oblikovanje vlastitog ugleda i najbolje moguće iskorištavanje svake prilike koja im se pruži. Zbog utjecajnosti društvenih mreža, ovoj je skupini 'osobni brend' od ključne važnosti pa se zato sve više govori o kvaliteti umjesto kvantiteti.

Goal Auzeen Saedi, psiholog i stručnjak za ponašanje milenijalaca tvrdi: „Milenijalci su odrasli u vremenu tehnoloških i gospodarskih promjena te globalizacije. To je rezultiralo drugačijim pogledom na život nego što su ga imale prijašnje generacije. Oni su posvećeni pozitivnom životnom stilu, a umjerena konzumacija jedan je od njegovih aspekata."

1 Umjerenost definirana za potrebe istraživanja: „Umjerena konzumacija alkohola znači da alkohol ne utječe na osobnu kontrolu"

 

2 Velika Britanija, SAD, Nizozemska, Brazil i Meksiko

 

25.01.2016. 13:22:05
http://metro-portal.hr/u-modi-je-umjereno-cuganje/96164/