Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 00:43:30
USKOK istražuje

U Ministarstvu obrazovanja kupovali namještaj mimo natječaja

Nemaju za besplatno školovanje, ali mogu puniti džepove svojih poznanika?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/CROPIX)

USKOK je pokrenuo istragu protiv državnog tajnika za financije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Stipe Mamića te još troje nižerangiranig dužnosnika zbog sumnje da su za novu zgradu Ministarstva nabavili namještaj bez javnog natječaja.

Istraga traje od prošloga tjedna, a provodi se na temelju anonimne prijave iz kolovoza, doznaje Jutarnji. Stipe Mamić i suradnici blagajnu su navodno oštetili za dva milijuna kuna, a nabava se odvijala preko tvrtke Mepling inženjering iz Splita, na račun Zagrebopreme.

Zgrada Ministarstva na Donjim Sveticama 38 u vlasništvu je splitske tvrtke Svetice centar d.o.o, čiji je jedini vlasnik Jerko Bošnjak, kojem Ministarstvo iznajmljivanje plaća oko 10 milijuna kuna. Ugovor je potpisan na rok od pet godina i radi se o najvećem iznosu koje jedno ministarstvo plaća za najam zgrade, doznaje Jutarnji.

U luksuznom, novouređenom prostoru od 8090 kvadrata radi 500 djelatnika Ministarstva te dviju obrazovnih agencija. Ugovor o najmu potpisao je tadašnji tajnik, današnji ministar Radovan Fucks. Bošnjak je, u sklopu ugovora, prostor za potrebe Ministarstva trebao i opremiti, ali je svejedno poslao fakture za namještaj i dodatne troškove koje je u međuvremenu oduzeo USKOK.

U Ministarstvu tvrde da nisu uplatili spornih dva milijuna kuna. Podsjećaju da su prije preseljenja koristili ukupno 9000 tisuća četvornih metara prostora koji su plaćali od 20 do 36 eura po kvadratu. Sadašnja je cijena od 12 eura, smatraju, znatno povoljnija, a smanjeni su i troškovi hladnog pogona.

15.12.2009. 00:43:30
http://metro-portal.hr/u-ministarstvu-obrazovanja-kupovali-namjestaj-mimo-natjecaja/28580/