Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2009. 08:50:55
širi se...

U Meksiku otkazane mise zbog svinjske gripe

Kako se epidemija sve više širi, Meksiko uvodi drastične mjere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Meksiko je deblokirao 450 milijuna dolara za borbu protiv svinjske gripe, dok najnoviji podaci govore o sve većem broju mrtvi i zaraženih, a zemlja pokušava nizom mjera suzbiti epidemiju.

Ministarstvo financija deblokiralo je 450 milijuna dolara za borbu protiv svinjske gripe, a taj će novac biti iskorišten za "epidemiološki nadzor, medicinsku skrb, te kupovinu potrebne opreme".

Do sada je pod medicinski nadzor u Meksiku stavljeno 1.324 bolesnika.

Od posljedica virusa svinjske gripe ovog je mjeseca u Meksiku preminula najmanje 81 osoba, kazao je u nedjelju meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova. Sumnja se da je više od 1.300 osoba zaraženo virusom, za kojeg svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati epidemiju.

Skupina američkih stručnjaka doputovala je u Meksiko kako bi s medicinskim vlastima radila na suzbijanju epidemije svinjske gripe. Američki stručnjaci stigli su na poziv meksičke vlade, objavilo je američko veleposlanstvo u Meksiku.

Meksičke vlasti donijele su odluku o zatvaranju svih škola u glavnome gradu Mexico Cityju i okolici, a naređena je i izolacija bolesnika zaraženih virusom svinjske gripe ili onih pacijenata koji pokazuju simptome virusa.

Vlasti smiju "ući u svaki lokal ili stambenu kuću kako bi kontrolirali i borili se protiv epidemije" i vršiti preglede "putnika, prtljage, svih transportnih sredstava i robe" koji bi mogli biti prijenosnici virusa, stoji u dekretu objavljenom u meksičkim službenim Narodnim novinama.

U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska, a odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice.

Katolička crkva u Meksiku u nedjelju je objavila da se zbog straha od širenja svinjske gripe u nedjelju neće održati mise. Meksiko je druga zemlja na svijetu po broju katoličkih vjernika.

Opasna bolest počela se širiti i izvan Meksika, a zabilježeni su prvi slučajevi bolesti u SAD-u i Velikoj Britaniji. (hina/metro-portal)

26.04.2009. 08:50:55
http://metro-portal.hr/u-meksiku-otkazane-mise-zbog-svinjske-gripe/17018/