Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2018. 13:29:00
KINO PROGRAM

U Kinoteci vas ovaj tjedan čekaju filmsko-glazbeni klasici

Iz glazbenog opusa Kinoteke ne propustite filmove o glazbenim velikanima Charlieju Parkeru i Sixtu Rodriguezu te klasike Pink Floyd: The Wall, Pjevač jazza i Raskrižje

Tjedni program Kinoteke
Tjedni program Kinoteke (Kinoteka)

Ovaj tjedan u kinu Kinoteka na redu je Opus glazbenih filmova i filmova na temu glazbe koji uključuje filmsko-glazbene uspješnice i klasike: Bird Clinta Eastwooda o velikanu džeza Charlieju Parkeru, Potraga za Sugarmanom o kultnom Sixtu Rodriguezu, Pink Floyd: The Wall  temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., prvi cjelovečernji film sa sinkroniziranim dijalozima Pjevač jazza te Raskrižje, film inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu. 

Početak filmskog tjedna u Kinoteci, utorak, 15. svibnja, rezerviran je za Pjevača jazza iz 1927. godine. Radnja filma temelji se na kazališnom komadu Samsona Raphaelsona, a naslovnu ulogu - židovskog pjevača iz tradicionalne obitelji, koji prkoseći strogom ocu, napušta dom kako bi započeo uspješnu karijeru jazz pjevača - tumači Al Jolson, kome je to ujedno bila najpoznatija uloga u karijeri.

U srijedu, 16. svibnja prikazuje se Bird iz 1988., čiju režiju potpisuje Clint Eastwood i u kojem glavnu ulogu tumači Forest Whitaker. Bird je film o kreativnom geniju, svestranom umjetniku i vizionaru džeza koji je pomicao granice u sviranju saksofona i obilježio glazbenu povijest, Charlieju "Bird" Parkeru. Film nas vodi od Parkerovih ranih godina kroz različite trenutke njegove karijere i osobnog života.

Dobitnik dviju nagrada na Filmskom festivalu u Sundanceu te laureat Oscara za najbolji dokumentarni film, Potraga za Sugarmanom (2012.) redatelja Malika Bendjelloula na rasporedu je u četvrtak, 17. svibnja. Film donosi priču o misteriju "nestanka" kultne pjevačke zvijezde iz Detroita, Sixta Rodrigueza. Ranih 70-ih Sixto Rodriguez imao je kratku karijeru kao folk pjevač - izdao je dva dobro primljena, iako slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila, i to u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati pravu sudbinu njihovog idola. Ono što je uslijedilo bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali. 

Film koji spaja pustolovinu, glazbu i ljubav, inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu, Raskrižje (1986.), gledamo u petak, 18. svibnja. Mladi talentirani glazbenik koji sanja o tome da postane poznati blues glazbenik odluči izvući iz zatvora najboljeg svirača usne harmonike kako bi se zajedno zaputili iz New Yorka u Mississipi u potrazi za slavom, ali i suočili s posljedicama prošlosti... Film je režirao slavni Walter Hill, a za glazbu se pobrinuo legendarni Ry Cooder.

Subotnja večernja projekcija rezervirana je za Pink Floyd: The Wall iz 1982. redatelja Alana Parkera i scenarista Rogera Watersa, s Bobom Gedolfom u glavnoj ulozi. Film je temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., a kroz kolaž koncertnih snimaka i animiranih sekvenciji koje potpisuje engleski karikaturist i ilustrator Gerald Scarfe metaforično donosi priču o rock zvijezdi i njegovom životu punom teških trenutaka, tijekom kojeg je, da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, izgradio oko sebe zid. Može li ga srušiti i kako?

Matineja subotom i ovoga tjedna donosi danski animirani film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški. Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Prugica, žive u mirnom primorskom mjestu Suncogradu. Njihovu idiličnu svakodnevicu prekida nestanak omiljenog gradonačelnika Đibija. Iznenadni pronalazak Đibijeve poruke u boci uvest će ih u opasnu avanturu s gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima.

Filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

14.05.2018. 13:29:00
http://metro-portal.hr/u-kinoteci-vas-ovaj-tjedan-cekaju-filmsko-glazbeni-klasici/112110/