Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2010. 12:56:00
VELIKA POTRAŽNJA

U Kini unajmljuju bijelce

Nezaposleni ste? Smatrate da vlada Jadranke Kosor neće učiniti ništa za ovu zemlju? Možda se vaša prilika nalazi baš u Kini...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Na dan, za vikend, cijeli tjedan, pa čak do mjesec ili dva, kineske kompanije spremne su unajmiti i platiti pozamašne svote bijelim strancima.

Razlog? Žele da im se pridruže kao lažni zaposlenici ili ˝poslovni partneri˝, a sve zbog godinama stare kineske percepcije ljudskog lica. Naime, ako kompanija ima nekoliko bijelaca u svojem timu, to automatski znači da ima prestiž, novac i važne poslovne kontakte izvana, bez obzira bila to realna situacija ili samo prikrivanje.

˝Kažemo da je lice u Kini važnije nego sam život˝, objašnjava Zhang Haihua, autor knjige ˝Razmišljaj poput Kineza˝, te dodaje: ˝Zbog toga što su zapadnjačke kompanije razvijene, ljudi misle da tamo automatski cvatu ruže, pa unajmljuju strance kako bi istu situaciju prikazali i u svojoj kompaniji te si podigli ugled. Znači kada nekog doista žele impresionirati, zaposlit će ili unajmiti bijelca. ˝  

>> Kina odbila Coca-Colu

Prošle je godine, Jonathan Zatkin, američki glumac koji živi u Pekingu, pozirao kao potpredsjednik talijanske draguljarnice koja je, navodno, partner kineskog lanca trgovine draguljima. Zatkin je plaćen oko 300 dolara da odleti, zajedno s još grupom ruskih modela, u mali grad u središnjoj kineskoj provinciji Henan, gdje je održao govor prilikom velikog otvorenja trgovine draguljima. ˝Bio sam na pozornici s gradonačelnikom, te održao govor u kojemu sam pohvalio 10-godišnju suradnju s kineskom kompanijom˝, prisjeća se Zatkin.

Uvjeti za ove poslove su jednostavni: 1. Morate biti bijelac, 2. Ne govorite, ili govorite vrlo malo kineskog te 3. Pretvarate se kao da se nedavno izašli iz zrakoplova.

29.06.2010. 12:56:00
http://metro-portal.hr/u-kini-unajmljuju-bijelce/43604/