Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2011. 15:32:00
INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO

U kineskim trgovinama počeo se prodavati hiPhone5

hiPhone5 izrađen je na temelju "procurenih" fotografija novog Appleova iPhonea5 koji se tek treba pojaviti na tržištu i košta 30 američkih dolara

Fotografija vijesti

Nekoliko mjeseci prije nego što u trgovine diljem svijeta stigne najisčekivaniji mobitel u povijesti, iPhone5, poduzetni su Kinezi odlučili iskoristiti ogromni interes ljubitelja tehnologije i lansirali mobitel kojeg su nazvali hiPhone5, kopiju napravljenu prema slikama i tehničkim specifikacijama originalnog modela, piše Hina.

hiPhone5 izrađen je na temelju "procurenih" fotografija novog Appleova iPhonea5 koji se tek treba pojaviti na tržištu. Tanji je i ima manje zaobljene rubove u odnosu na iPhone4. Iznimno je lagan, gotovo kao plastična igračka, kao i svi ostali lažni mobiteli.

hiPhone će se prodavati za 200 juana (31 američki dolar), a za vjerniju će kopiju biti potrebno izvojiti 4 puta više novaca.

Zapadne vlade već su nekoliko puta kritizirale Kinu zbog kršenja intelektualnog vlasništva, no unatoč tomu u trgovinama se i dalje može naći lažna roba, od satova poznatih marki, do torbi i kompjutorskog softwarea.

Apple, koji bi najnoviju verziju smartphonea iPhone 5 trebao lansirati na tržište u roku nekoliko mjeseci, prodao je u prošlom tromjesečju rekordnih 20.34 milijuna iPhonea, iako je aktualni model stariji od godinu dana.

10.08.2011. 15:32:00
http://metro-portal.hr/u-kineskim-trgovinama-poceo-se-prodavati-hiphone5/62147/