Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2019. 15:44:00
KINO PROGRAM

U kina stiže “Selfie”, gorko-slatka teen razglednica iz srca napuljske mafije

Aktualni kandidat za europskog Oscara snimljen pametnim telefonom daje dosad neviđen uvid u odrastanje u getu kojim vlada Camorra

Selfie prikazuje stvaran život
Selfie prikazuje stvaran život (Restart Label)

Dokumentarni film Selfie, zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera iz srca talijanske Camorre u režiji Agostina Ferrentea stiže u neovisna kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela. Selfie je imao svjetsku premijeru u programu Panorama Berlinskog filmskog festivala, prikazan je na više od 20 svjetskih festivala uključujući DocumentuMadrid i Cinéma du Réel, a trenutno je jedan od pet naslova u utrci za Europsku filmsku nagradu u kategoriji dokumentarnog filma, koja završava 7. prosinca proglašenjem pobjednika u Berlinu.

16-godišnji Davide Bifolco ubijen je tijekom policijske potjere u zloglasnoj napuljskoj četvrti Traiano. Karabinjeri su ga ubili slučajno, zamijenivši ga za opasnog zločinca, a taj događaj do srži je potresao lokalnu zajednicu. Kako bi bolje razumio okolnosti tog događaja, redatelj Ferrente odlučuje se upoznati s nekoliko Davidovih prijatelja i njihovom svakodnevicom. 

Dvojici najboljih prijatelja, 16-godišnjacima Pietru i Alessandru, daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Obojica su, kao i mnogi drugi iz kvarta u kojemu nema knjižnice, kina ili kazališta, napustila školu - Alessandro je konobar u lokalnom kafiću Cocco Bar, a njegov najbolji prijatelj, nezaposleni Pietro sanjari o karijeri frizera. 

Pratimo ih tako na druženju s prijateljima, u vožnji skuterima, na plaži, u solariju ili čak u WC-u, te ih zatičemo u razmišljanjima o filmu koji snimaju - trebaju li progovarati o beznađu i kriminalnom miljeu u kojem žive ili pak udariti svojim selfie zapisima veseliji ton, kao i o razlozima (ne)uspjeha kod žena - Nije bitno da si vitak, tiješi Alessandro svog bucmastog prijatelja koji se zbog depresije i gubitka voljenih osoba okrenuo hrani, ženama je karakter ionako najvažniji.

Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, a rezultat toga je ovaj impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji, o čvrstom dječačkom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje obiteljska pozadina. 

Želio sam dati glas klincima koji ga inače nemaju, stoga sam ih pozvao da se snimaju tehnološkim pomagalom s kojim se osjećaju najugodnije - pametnim telefonom. Ideja je bila da snimateljski posao prepustimo njima i potaknemo ih da razmišljaju o telefonu kao o ogledalu koje ne daje samo njihov odraz, kao što je slučaj s milijunima selfieja koje nalazimo na društvenim mrežama, već da nam omoguće da vidimo stvarnost u pozadini - njihov socijalni i ljudski kontekst, svijet, njihov život, izjavio je redatelj.

Agostino Ferrente je redatelj, producent i umjetnički direktor. Nakon završenog studija filma režira brojne kratkometražne filmove i glazbene spotove, koje ujedno i producira u okviru svoje tvrtke Pirata Manifatture Cinematografiche. Član je multietničkog benda L'Orchestra di Piazza Vittorio, koji je ujedno i tema njegova istoimenog, višestruko nagrađivanog filma iz 2006. Zajedno s još deset suradnika godine 2001. u Rimu je osnovao grupu Apollo 11, koja je spriječila da legendarno kino Apollo postane dvorana za bingo i sačuvala namjenu kina, koje danas slovi kao jedno od najživljih kulturnih središta u Rimu.

Selfie tijekom prosinca pogledajte u Zagrebu (Dokukino KIC, od 13. 12. i kino Kinoteka), Pop-up kinu Samobor (14. i 15. 12.), Dubrovniku (kino Visia, 9. 12.), Varaždinu (kino Gaj 10. i 17.12.), Puli (9., 10. i 11. 12.) i Splitu (kinoteka Zlatna vrata 11., 12. i 17. 12.), a u siječnju 2020. godine u Rijeci (Art-kino), Rovinju, Krapini i ostalim kinima iz neovisne kino mreže.

05.12.2019. 15:44:00
http://metro-portal.hr/u-kina-stize-selfie-gorko-slatka-teen-razglednica-iz-srca-napuljske-mafije/122328/