Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2014. 12:01:43
POPLAVE

U Karlovcu oglašena opća opasnost i počela evakuacija

U 11 sati upućen je poziv preko Radio Mrežnice svim Karlovčanima koji su u snazi da se hitno da se uključe u pomoć za obranu od poplave!

Korana nezadrživo raste
Korana nezadrživo raste (Twitter)

Karlovac dugo nije čuo sirene za opću opasnost koje se nisu oglašavale od rata, no jutros u 9.10 objavile su stanovništvu da su razine rijeka kritične i da je vrijeme za evakuaciju određenih dijelova grada.

Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore.

Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornom metru, još i više u gornjem toku sliva rijeke Korane, i to u uvjetima već izlivene rijeke i potpuno vodom zasićenog tla, tako da se tijekom dana očekuje novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji pak je vodostaj 795 centimetara, koja neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

13.09.2014. 12:01:43
http://metro-portal.hr/u-karlovcu-oglasena-opca-opasnost-i-pocela-evakuacija/87262/