Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 10:19:42
NASILJE BEZ GRANICA

U Karachiju u bombaškom napadu izginule 33 osobe

Stotine šijitskih muslimana bile su u procesiji koja je prolazila glavnom ulicom tog lučkog grada na jugu Pakistana kada je napadač aktivirao eksploziv

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
U samoubilačkom bombaškom napadu na povorku šijita u pakistanskom gradu Karachiju u ponedjeljak su poginule 33 osobe, a 60 ih je ranjeno, prema posljednjim podacima vlasti, dok je grad opustošen nasiljima bio u žalosti.

"Ima 33 mrtvih i više od 60 ranjenih", rekao je ministar zdravstva pokrajine Sind, kojoj je Karachi glavni grad. Tijekom dana će biti pokopane žrtve atentata, a utorak je proglašen danom žalosti. Nakon napada uslijedili su neredi u gradu, a hodočasnici su kamenovali kola hitne pomoći, pucali iz vatrenog oružja u zrak i zapalili desetke vozila i dućana, nakon čega su vlasti uputile poziv na mir.

Vatrogasci su do kasno u noć gasili veliki požar na tržnici blizu mjesta atentata. Stotine šijitskih muslimana bile su u procesiji koja je prolazila glavnom ulicom tog lučkog grada na jugu Pakistana kada je napadač aktivirao eksploziv. Gradonačelnik Karachija Mustafa Kamal izjavio je da je svrha napada bila izazvati napetosti između šijita i sunita i pozvao ih na suzdržanost.

Napad je izveden iako je u Karachiju razmješteno više od 10.000 policajaca i vojnika koji su trebali osiguravati grad za vrijeme vjerskih procesija. Vlada je optužila nekoliko sunitskih islamističkih skupina, među kojima i Pokret pakistanskih talibana (TTP). TTP i saveznike se drži odgovornima za val atentata u kojima je poginulo više od 2.700 ljudi u zemlji u posljednje dvije i pol godine. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 10:19:42
http://metro-portal.hr/u-karachiju-u-bombaskom-napadu-izginule-33-osobe/29551/