Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2011. 09:03:14
SKRIVAJU SE POSVUDA

U Kanadi boravi 30 osumnjičenika za ratni zločin

Među tridesetoricom muškaraca iz Afrike, s Bliskog Istoka, Azije i Latinske Amerike, dvojica su s područja bivše Jugoslavije, Dragan Đurić i Dimitrije Karić

Fotografija vijesti

Kanadska vlada u četvrtak je objavila imena 30 osoba koje su u zemlju ušle ilegalno, a drugdje su osumnjičene za ratne zločine, a među njima su i imena dvojice muškaraca s područja bivše Jugoslavije, piše Hina.

Vlasti su u četvrtak pokrenule internetsku stranicu na kojoj su imena i fotografije tih 30 osoba, s pozivom građanima da dostave podatke koji bi pomogli da ih vlasti lociraju. Na konferenciji u Mississaugi u državi Ontariju, ministar useljeništva Jason Kenney rekao je da sve koji su počinili ratni zločin ili bili suučesnici u njemu treba "skupiti i protjerati iz Kanade", prenosi kanadska nacionalna televizija CBC.

Među tridesetoricom muškaraca iz Afrike, s Bliskog Istoka, Azije i Latinske Amerike, dvojica su s područja bivše Jugoslavije, Dragan Đurić i Dimitrije Karić.

Za Đurića se kaže da je rođen 1970., posljednja poznata adresa bila mu je u Kitcheneru u Ontariju, a građani bi ga mogli prepoznati i po ožiljku koji ide sredinom leđa. Drugi je osumnjičenik za ratne zločine Dimitrije Karić koji se predstavlja i kao Mita, a rođen je 1960. u Kovinu u Srbiji.

Ministar Kenney rekao je kako postoje mjere kojima se sprečava ulazak ratnih zločinaca u Kanadu, ali da je teško otkriti takve pojedince ako se služe lažnim putovnicama. Od 1997. uhićeno je tristotinjak osumnjičenika za ratne zločine koji su živjeli u Kanadi. Ministar za javnu sigurnost Vic Toews rekao je novinarima da Kanada uskrati ulaznu vizu za tristotinjak ljudi svake godine upravo zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava ili međunarodnog prava.

Po njegovim riječima, kanadske će vlasti možda objaviti još imena pokaže li se stranica uspješnom. Luc Portelance, čelnik kanadske granične službe rekao je kako se nada da će ovaj poziv javnosti pomoći njegovoj službi i policiji da pronađu te osumnjičenike.

"Želim ohrabriti građane da nam pruže sve podatke o kršenju naših zakona o useljeništvu ili o sumnjivoj prekograničnoj aktivnosti", kaže se u njegovu priopćenju što ga je objavio list The Toronto Star na svojoj internetskoj stranici.

22.07.2011. 09:03:14
http://metro-portal.hr/u-kanadi-boravi-30-osumnjicenika-za-ratni-zlocin/61543/