Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2011. 15:35:51
KINEMATOGRAFIJOM DO BOLJITKA

U Kabulu počeo filmski festival posvećen ljudskim pravima

Ratom poharani glavni grad Afganistana, Kabul, ovoga je tjedna domaćin prvog filmskog festivala koji je u cijelosti posvećen ljudskim pravima

Fotografija vijesti

Glavni grad Afganistana Kabul ovog je tjedna domaćin srednjeazijskog filmskog festivala posvećenog ljudskim pravima na kojem se prikazuje više od 30 afganistanskih filmova te još 18 iz ostalih zemalja, javlja Hina.

"Ovaj je festival poseban u odnosu na druge kojima sam nazočio jer je posvećen ljudskim pravima", kaže kabulski redatelj Homajun Morowat.

Prvi "Jesenski filmski festival ljudskih prava", kako se službeno zove, organiziran je na desetu godišnjicu početka američke vojne kampanje u Afganistanu i odvija se u trenutku kad je pitanje ljudskih prava u toj zemlji u središtu interesa međunarodnih udruga poput Amnesty Internationala koji kritizira kako afganistansku vladu tako i njegove zapadne saveznike što nisu uspjeli ispuniti mnoga obećanja Afganistancima na tom planu.

Na festivalu su se predstavili redatelji iz Afganistana i inozemstva koji se bave pitanjima ljudskih prava a publika je mogla vidjeti ono što su mnogi osobno prošli.

07.10.2011. 15:35:51
http://metro-portal.hr/u-kabulu-poceo-filmski-festival-posvecen-ljudskim-pravima/64075/