Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 14:01:28
NOVE SPOZNAJE

U kabini aviona koji je pao u Smolensku nisu bili samo članovi posade

Povjerenstvo nije objavilo identitet osobe čiji je glas prepoznat ni sadržaj razgovora u kabini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Osobe koje nisu bile članovi posade nalazile su se u pilotskoj kabini zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog prije nego li se srušio pokraj Smolenska, izjavila je u srijedu u Moskvi šefica međudržavnog zrakoplovnog odbora (IAC), otkrivajući prve rezultate istrage.

"Utvrđeno je da je u kabini bilo osoba koje nisu članovi posade. Glas jedne od njih je identificiran, glas druge ili više njih tek treba identificirati poljska strana", izjavila je na tiskovnoj konferenciji u Moskvi Tatjana Anodina, šefica IAC-a, organizacije zadužene za istragu zrakoplovnih nesreća koja okuplja bivše sovjetske države. Nije objavila identitet osobe čiji je glas prepoznat ni sadržaj razgovora u kabini. U trenutku nesreće vrata pilotske kabine su bila otvorena, dodala je Anodina.

Poljski predstavnik u povjerenstvu Edmund Klich kazao je novinarima kako "ne misli" da je ta prisutnost u kabini kriva za katastrofu.

"To se dogodilo 16 do 20 minuta prije udara s tlom. Ne mislim da je to odlučno utjecalo na tijek događaja, ali to je moje osobno mišljenje, a sve će okolnosti biti jasne nakon završetka istrage", izjavio je on.

Zrakoplovna nesreća kod Smolenska je više od nesreće?

Zrakoplovna nesreća 10. travnja na zapadu Rusije stajala je života 96 putnika i članova posade, među kojima predsjednika Lecha Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju kao i visoke poljske političke i vojne dužnosnike.

Istražitelji su nakon analize crnih kutija i ostatka letjelice posve isključili da je uzrok pada tehnička pogreška ili teroristički napad te bilo kakav požar ili eksplozija.

Član IAC-a Alexej Morozov izjavio je da je posada zrakoplova TU-154 oformljena tek nekoliko dana prije leta i da nije bila dovoljno dobro obučena za letenje u posebnim situacijama. Dodao je kako je posada dobila više upozorenja da se ne spušta na aerodrom u Smolensku zbog loših vremenskih uvjeta. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 14:01:28
http://metro-portal.hr/u-kabini-aviona-koji-je-pao-u-smolensku-nisu-bili-samo-clanovi-posade/40393/