Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2018. 14:02:00
COOL

U Izraelu pronađen križarski prsten s prikazom sv. Nikole

Prve analize pronađenog prstena na kojem se nalazi prikaz ćelavog čovjeka i štapa, potvrđuju da on vjerojatno prikazuje svetog Nikolu.

Prsten s prikazom sv.Nikole
Prsten s prikazom sv.Nikole (Clara Amit/Israel Antiquities Authority)

Prije oko 700 godina, brončani prsten s prikazom sv. Nikole - sveca koji je u zapadnim civilizacijama inspirirao modernu figuru Djeda Mraza - skliznuo je s prsta križara ili hodočasnika na putu prema Svetoj zemlji. Ležao je zakopan u zemlji do prije tjedan dana kada je slučajno iskopan u Donjoj Galileji.

Vrtlar koji ga je pronašao predao ga je u ruke državi, nakog čega arheolozi prsten datirali u razdoblje između 12. i 15.stoljeća.

Prsten je dobro očuvan, a stručnjaci tvrde da će pripomoći tijekom istraživanja tog povijesnog razdoblja.

Prve analize upućuju na to da prsten, na kojem se nalazi prikaz ćelavog čovjeka i štapa, prikazuje svetog Nikolu.

U kršćanskom se svijetu sveti Nikola smatra zaštitnikom putnika, uključujući hodočasnike i mornare. Za kršćanske hodočasnike iz bizantskog doba bilo je uobičajeno nošenje ikone sv.Nikole, za kojeg se vjerovalo da će ih štititi od opasnosti.

Povijesni sveti Nikola rođen je oko 270.godine i smatrao se da je bio biskup Myre, rimskog grada smještenom u na području današnje Turske. Nikola je bio dobročinitelj koji je pomagao siromašnima i siromašnim djevojkama plaćao miraze.

Tijekom vremena, Nikola je postao poznat kao čudotvorac koji je skrivečki dijelio darove - što zapadni svijet kasnije nadahnjuje u stvaranju lika Djeda Mraza koji djeci zimi donosi darove.

Na mjestu na kojem je pronađen prsten, u Srednjem je vijeku postojala rimska cesta koju su najvjerojatnije koristili kršćanski hodočasnici. Moguće je također i da vlasnik prstena nije bio hodočasnik već borac. Prsten je pronađen nedaleko mjesta na kojem su se vodili križarski ratovi, zbog čega se sumnja i da je pripadao vojniku.

Piše: Andrea Holi
07.03.2018. 14:02:00
http://metro-portal.hr/u-izraelu-pronadjen-krizarski-prsten-s-prikazom-sv-nikole/110720/