Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2011. 19:16:00
NADA U BOLJI ŽIVOT

U Italiju i na Maltu stiglo 14.000 izbjeglica iz Libije

Oko 1200 osoba nestalo je u prijelazu Sredozemlja od 25. ožujka, prema podacima UNHCR-a

Brod s izbjeglicama
Brod s izbjeglicama (YouTube)

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice objavilo je da je približno 14.000 osoba stiglo u Italiju i na Maltu od početka sukoba u Libiji. UN u srijedu namjerava ponoviti poziv u pomoć za tu zemlju, prenosi Hina.

"Do današnjeg dana približno 14.000 osoba stiglo je brodom u Italiju i na Maltu iz Libije, od čega ih je 1669 doputovalo u petak i subotu", kazala je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming pred novinarima.

Osoblje UNHCR-a ustanovilo je na mjestu događaja da su se stotine osoba koje su u prvo vrijeme pobjegle prema Tunisu i Egiptu vratile u Libiju kako bi se ukrcale na brodove koji bi ih trebali odvesti u Europu.

"Među njima ima izbjeglica, primjerice pripadnika somalske, eritrejske i etiopske zajednice", objasnila je Fleming. Te osobe smještene su u pribježištima u Tunisu i Egiptu i ne mogu se vratiti u zemlju podrijetla zbog sukoba ili zato što bi mogle završiti u zatvoru, kazala je ona. Te izbjeglice radije se vraćaju u Libiju, usprkos opasnosti, jer ne uspijevaju napustiti tuniske obale, djelomično zbog nedavnog sporazuma između EU-a i Tunisa, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije.

"Dio tog sporazuma kaže da će Europljani ulagati u tunisko gospodarstvo, a drugi dio kaže da Tunis mora pomoći u zaustavljanju odlaska brodova", objasnila je glasnogovornica Jemini Pandya.

"Tuniski prijevoznici odbijaju sada ukrcavati ostale nacionalnosti osim Tunišana", potvrdila je ona. Oko 1200 osoba nestalo je u prijelazu Sredozemlja od 25. ožujka, prema podacima UNHCR-a.

17.05.2011. 19:16:00
http://metro-portal.hr/u-italiju-i-na-maltu-stiglo-14-000-izbjeglica-iz-libije/58965/