Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2011. 15:49:00
NEOBIČNO OTKRIĆE

U Indoneziji otkrivena divovska osa duga 7 centimetara

Čeljust ove nesvakidašnje životinjice toliko je velika da potpuno obujmi glavu kad je zatvorena, a dok je otvorena duža je nego prednje noge

"Ratnička osa", kako su je nazvali znanstvenici, može narasti i do 7 centimetara (Chris Murphy)

Unatoč tome što zvuči kao nešto proizašlo iz naših najgorih noćnih mora - ogromna osa čija je čeljust duža od prednjih nogu - ova je nesvakidašnja životinjica jedna od novootkrivenih vrsta koje su pronašli biolozi na indonezijskom otoku Sulawesi.

Proglašena „komodo varanom" porodice osa zbog svoje veličine, primjerci mužjaka ovog insekta mogu narasti i do sedam centimetara.

Entomologinja Lynn Kimsey sa Sveučilišta Kalifornija pronašla je ose za vrijeme svoje nedavne ekspedicije na ovaj izolirani otok.


Dr. Kimsey, koja je i direktorica Muzeja entomologije u Bohartu, rekla je kako je čeljust ove ose toliko velika da potpuno obujmi glavu kad je zatvorena, a dok je otvorena duža je nego prednje noge.

Srećom po istraživače, ova je osa poprilično benigne naravi i hrani se isključivo drugim insektima, ali sigurno može ostaviti vidljivi trag i na ljudskoj koži ukoliko ju dovoljno naljutite.

Otok Sulawesi jedno je od tri mjesta na planetu s najvećim biodiverzitetom, pored Madagaskara i Australije.

Znanstvenici se nadaju da će ovo otkriće pomoći podizanju svijesti o tome koliko je to područje jedinstveno i dragocjeno cijelom čovječanstvu.

25.08.2011. 15:49:00
http://metro-portal.hr/u-indoneziji-otkrivena-divovska-osa-duga-7-centimetara/62571/