Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2011. 21:19:00
SLUŽBENI POSJET

U Hrvatsku dolazi norveški kraljevski par

Kralj Harald V i kraljica Sonja od Norveške osim Zagreba obići će i Šibenik, susrest će se s Josipovićem

kraljica Sonja od Norveške
kraljica Sonja od Norveške (Wikipedia)

U Hrvatskoj će u četvrtak i petak boraviti norveški kraljevski par, prenosi Hina. Kralj Harald V i kraljica Sonja od Norveške osim Zagreba obići će i Šibenik, objavljeno je u ponedjeljak u Uredu predsjednika RH.

Posjet počinje svečanim dočekom u Uredu predsjednika, nakon čega će početi odvojeni razgovori norveškog kraljevskog para s predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovom suprugom Tatjanom.

Norveški kralj samo dvaput godišnje odlazi u posjet u inozemstvo, a tad je uobičajeno da s domaćinom razmijeni odličja, pa će tako predsjednik Josipović dobiti Veliki križ Kraljevskog norveškog reda svetog Olafa, a kralj Harald Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Kraljica Sonja bit će odlikovana Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, a Tatjana Josipović Velikim križem Kraljevskog norveškog reda zasluga.

Nakon odvojenih razgovora kraljevskog i predsjedničkog para održat će se razgovori izaslanstava Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske, nakon kojeg će se kralj Harald V i predsjednik Josipović obratiti javnosti izjavama za novinare.

Poslijepodnevni program Harald V počet će posjetom Hrvatskom saboru, gdje će se sastati s predsjednikom Lukom Bebićem, poslije čega će se u Banskim dvorima upisati u Zlatnu knjigu i sastati s predsjednicom vlade RH Jadrankom Kosor.

Istodobno će kraljica Sonja u Muzeju Mimara nazočiti otvaranju izložbe norveške suvremene umjetnosti pod naslovom "Konstrukcije i Paradigme". Nakon prigodnih riječi, koje će osim nje uputiti i hrvatski ministar kulture Jasen Mesić, norveška će kraljica razgledati stalni postav muzeja.

Prvi dan posjeta Hrvatskoj norveški će kralj završiti sudjelovanjem na prijemu u prigodi održavanja Gospodarskog hrvatsko-norveškog foruma, na kojem će mu se pridružiti i predsjednik Josipović.

Posjet kraljevskog para Šibeniku u petak će početi obilaskon Pomorskog inovacijskog centra "iNAVIS", zajedničkog projekta Norveške i Hrvatske, nakon čega će zajedno s predsjednikom Josipovićem uveličati svečanost porinuća broda Kadena u more. Brod, koji su za norveškog investitora izgradili hrvatski brodograditelji, u more će, pritiskom na tipku kontrolne ploče, pustiti njegova "kuma", kraljica Sonja od Norveške.

Norveški kraljevski par i predsjednik Josipović odmah će potom i isprobati novi brod, kojim će poći u razgledavanje šibenskog akvatorija, a posljednji događaj dvodnevnog posjeta Hrvatskoj bit će obilazak šibenske Katedrale svetog Jakova u kojem će kralja Haralda V i kraljicu Sonju voditi šibenski biskup msgr. Ante Ivas.

09.05.2011. 21:19:00
http://metro-portal.hr/u-hrvatsku-dolazi-norveski-kraljevski-par/58654/