Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2013. 05:55:00
EPIC FAIL

U Hrvatskoj se neće smjeti prodavati hrvatski teran

Hrvatska ne može na europskom tržištu prodavati vino pod imenom teran, a od 1. srpnja neće ga moći prodavati ni u u Hrvatskoj

Teran je slovenski
Teran je slovenski (Arhiva)

'Teran je oznakom izvornosti priznat kao slovensko vino i na to nije bilo prigovora s hrvatske strane kada je registriran. Također to pitanje nije pokriveno ni hrvatskim pristupnim ugovorom i stoga od 1. srpnja neće biti moguće prodavati hrvatsko vino pod imenom teran na europskom tržištu', izjavio je za Hinu glasnogovornik Komisije Roger Waite.

Iz europskih izvora, koji su željeli ostati neimenovani, doznaje se da više nije moguće naći zadovoljavajuće rješenje za Hrvatsku bez suglasnosti Slovenije. 'Možda bi se sa slovenskom stranom moglo dogovoriti da se u Hrvatskoj koristi neko slično, ali ne i isto ime. U suprotnom pravila su jasna, sve što nosi ime teran može biti samo slovensko vino', rekao je taj izvor.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina o tom je pitanju u ponedjeljak ujutro u Luxembourgu razgovarao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom, koji nije pokazao razumijevanje za hrvatska stajališta.

'Imali smo sastanak s kolegama iz Slovenije, razmijenili smo stajališta u vezi s problemom terana i za sada, nažalost, nismo naišli na veliko razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog prekograničnog zahtjeva za zaštitu tako da nam preostaje iskoristiti preostale mogućnosti, prvenstveno u razgovoru s kolegama iz Italije i u dodatnim konzultacijama s Europskom komisijom, a onda ćemo poduzeti pravne radnje koje nam stoje na raspologanju u svrhu zaštite intresa hrvatskih vinara', rekao je ministar Jakovina, dodajući da je zaštita istarskog terana od prevelikog značenja da se ne bi učinilo sve što je moguće.

23.04.2013. 05:55:00
http://metro-portal.hr/u-hrvatskoj-se-nece-smjeti-prodavati-hrvatski-teran/77728/