Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2012. 07:50:00
HUNGER GAMES?

U Hondurasu se mogu osnivati gradovi-države

Vlasti, koje ne pronalaze načina uvesti reda, odlučile su se dopustiti osnutak "Charter Cities", gradova koji će imati vlastite vlade, zakone i policiju

Hoće li biti Honduran Games?
Hoće li biti Honduran Games? (Arhiva)

Honduras je jedna od najopasnijih zemalja svijeta u kojoj vladaju nasilje, korupcija i trgovina drogom, a vlada ne može puno učiniti za smanjenje najveće stope umorstava na svijetu. Stoga su odlučili dozvoliti osnivanje gradova s vlastitim zakonima, sudovima i policijom.

Uz to, takozvani Chartered Cities moći će imati vlastite vlade, imigracijsku politiku te sklapati međunarodne sporazume o trgovini. Gradnja gradova koje će voditi privatnici trebala bi početi za pola godine, a vlada očekuje otvaranje čak 200 tisuća radnih mjesta.

Na čelu svakog takvog grada bit će guverner, a iznad njega nadzorni odbor. Privatni ulagači postavili bi zakone nakon osnivanja, dok će građani demokraciju moći iskusiti tek naknadno, no ipak će biti obavezni poštovati ljudska prava i međunarodne zakone.

Inače, prošle je godine u Honurasu broj umorstava dosegao 6.300, tri stotine više nego 2010., a situaciju najbolje oslikava podatak da 96 posto umorstava žena nikada nije razjašnjeno.

Ideja vlade naišla je na velik otpor stanovnika u blizini jednog od Chartered Cities koji ne žele prodati svoju zemlju za gradnju, jer su po njima ulagači zapravo teroristi, a cijela stvar podsjeća na kolonijalno doba, pa je jedan od ustavnih pravnika, Oscar Cruz, uložio tužbu Vrhovnom sudu Hondurasa.

07.09.2012. 07:50:00
http://metro-portal.hr/u-hondurasu-se-mogu-osnivati-gradovi-drzave/73763/