Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2010. 15:30:24
POSLJEDNJE ZBOGOM

U HNK održana komemoracija Božidaru Oreškoviću

Glumac Božidar Orešković, koji je u HNK proveo 40 godina, počinio je samoubojstvo vješanjem

Božidar Orešković
Božidar Orešković (Biljana Gaurina / CROPIX )

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas je održana komemoracija u povodu tragične smrti glumca Božidara Oreškovića, koji je u toj kazališnoj kući proveo više do 40 godina i tumačio niz velikih uloga.

Oreškovićevi kolege i prijatelji upisali su se u knjigu žalosti te ga ispratili dugim pljeskom. Ravnateljica Drame HNK Sanja Ivić rekla je da je Orešković na pozornici toga kazališta proveo 42 godine te ostvario niz zajedničkih predstava i više samostalnih dramatizacija. Bio je, dodala je, uvijek spreman za rad na ozbiljnu tekstu i beskrajno zaigran umjetnošću te jedno od najmarkantnijih lica na ekranu.

Kolega i prijatelj Dejan Aćimović istaknuo je da je Božidar Orešković bio velik glumac i jednostavna i otvorena osoba, koja je odigrala važnu ulogu u njegovim glumačkim početcima. Glumac Miro Šegrt preminulog je prijatelja opisao kao zaigrana dječaka koji je često radio nestašluke, najčešće na svoj račun i svoju štetu, a sada je otišao pronaći svoj mir.

Božidar Orešković rođen je 21. kolovoza 1942. u Zagrebu, a osim kao doajena HNK mlađi naraštaji najviše ga pamte po ulozi u serijama "Ponos Ratkajevih" i "Dobre namjere". Glumio je u poznatoj dramskoj seriji "Kapelski kresovi" iz 70-godina prošlog stoljeća.

Ostvario je i zapažene uloge u filmovima "Konjanik", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Krhotine", "Četverored", "Gospa", "Je li jasno, prijatelju?", "Živi i mrtvi", "Novogodišnja pljačka" i drugima.(hina/metro-portal)

16.07.2010. 15:30:24
http://metro-portal.hr/u-hnk-odrzana-komemoracija-bozidaru-oreskovicu/44624/