Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 23:11:42
POPLAVLJENO

U dijelu Brodsko-posavske županije prestala padati kiša

Vatrogasci, civilna zaštita i mještani uspjeli su spriječiti prelijevanje nabujale Orljave u općini Oriovac

Brodsko-posavska županija poplava
Brodsko-posavska županija poplava (Damir Glibušić/Cropix)

U poplavom pogođenim područjima u Brodsko-posavskoj županiji od poslijepodne je stanje pod kontrolom. Kiša je u dijelu županije prestala padati, a žurno izgrađenim zečjim nasipima spriječeno je prelijevanje nabujale Orljave u općini Oriovac.

Vatrogascima, civilnoj zaštiti i mještanima u spašavanju naselja nakon današnjeg posjeta predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor u pomoć je poslana i vojska. Prema riječima zapovjednika kopnene vojske generala Mladena Kruljca, istočnoj Slavoniji spremno je pomagati oko 1.500 inženjeraca.

Prvi zadatak bila je pomoć lokalnom stanovništvu i vatrogascima pri ukroćivanju Orljave u naseljima Lužani i Živike u općini Oriovac.

Rukovoditelj obrane od poplava za Brodsko-posavsku županiju Davorin Piha kaže kako je tijekom dana izgrađeno tri kilometra zečjih nasipa od Lužana do Pričca, visine oko pola metra, kako bi se spriječilo prelijevanje vode. Taj je potez danas bio najkritičnija točka u Brodsko-posavskoj županiji jer Orljava bilježi rekordan vodostaj.

U poplavljenim područjima u okolici Broda situacija je nešto povoljnija. U naselju Slobodnica se kanal Jelas vratio u korito. Mještani sada zbrajaju štete.

U Vrpolju, na istoku županije, poplavljene su tri ulice iz kojih su evakuirane obitelji iz dvadesetak kuća. U Starim Perkovcima 400 hektara oranica je pod vodom i usjevi su potpuno uništeni.

U slavonsko brodskim naseljima Podvinje i Brodsko Vinogorje aktivirala su se klizišta i ugroženo je desetak kuća. Dvije su obitelji morale napustiti svoje domove. Gradonačelnik Broda Mirko Duspara kaže da će se bude li potrebno organizirati smještaj za stradale obitelji.

U romsko naselje na rubu grada dovoze se cisterne s pitkom vodom jer tamo nema vodovoda a zamućeni su bunari. Voda nije za piće i u odvoračkim selima u okolici Broda koja se također opskrbljuju cisternama. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 23:11:42
http://metro-portal.hr/u-dijelu-brodsko-posavske-zupanije-prestala-padati-kisa/41636/