Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2008. 12:49:44
UGROŽENE VRSTE

U Čileu Svjetska konferencija o kitovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

U Santiagu će se u lipnju održati 60. godišnja konvencija Svjetske komisije za zaštitu kitova u kojoj sudjeluje 78 zemalja sa svih kontinenata. Na sastanku će sudjelovati predstavnici vlada i raznih upravnih tijela koje se bave zaštitom kitova i regulacijom ulova.

Čile, kao zemlja domaćin, ustrajat će na zaštiti kitova, izjavila je ministrica zaštite okoliša Ana Lya Uriarte. Komisija će također podržati izradu konačnog zakona kojim će se zabraniti izlov kitova i propisati neograničena zaštita njihovog ekosustava do 2025. godine.

Japan, država koju se često kritizira zbog ilegalnog lova, poslat će na skup delegaciju od 80 ljudi. Greenpeace je optužio Japan da potkupljuje države članice organizacije CBI kako bi glasale protiv zaštitnih mjera o kojima će se raspravljati na konferenciji.

Što je CBI?Ova je organizacija osnovana 2. prosinca 1946. u Washingonu u SAD-u. Cilj joj je zaštititi kitove od neselektivne eksploatacije koja je dovela do toga da neke vrste kitova, kao na primjer sivi kit, potpuno nestanu iz voda sjevernog Atlantika.

Piše: Sebastián Urzúa, Metro Čile
26.02.2008. 12:49:44
http://metro-portal.hr/u-cileu-svjetska-konferencija-o-kitovima/3541/