Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2011. 15:49:00
URBANA KULTURA

U četvrtak počinje Street Art Festival u Dugavama

Organizatori festivala i umjetnici pokušat će u 15 dana od ovog zagrebačkog kvarta napraviti najveći ulični muzej u ovom dijelu Europe

Fotografija vijesti

U zagrebačkim će se Dugavama od 1. do 15. rujna održavati Street Art Festival, projekt Muzeja ulične umjetnosti, u sklopu kojega će više od trideset umjetnika pokušati od ove četvrti napraviti najveći ulični muzej u ovom dijelu Europe, prenosi Hina.

Muzej ulične umjetnosti ove je godine otišao preko Save zbog nedostatka kulturnih sadržaja u Novom Zagrebu, a Dugave su odabrane jer, iako su izgrađene kao "kvart za budućnost", u njih se nikada nije ulagalo, rekla je Ivana Vukšić, direktorica Muzeja.

Osim murala na Dječjem vrtiću Tratinčica i Osnovnoj školi Dugave te u podzemnim garažama i prolazima, održat će se i više 'site-specific' radova, među ostalim i 3D 'mapping' na dugavljanskim fasadama dvojca Kiborz iz Srbije, koji će se održati na dan otvorenja Muzeja 15. rujna.

Projekt Street Art Festivala poseban je jer počinje u trenutku kada se gase svjetla pozornice, on nema rok trajanja i predstavlja najčišću korespodenciju između grada, umjetnika i građana koji u svom susjedstvu dobivaju najrecentnija djela suvremene umjetnosti, napomenula je Vukšić.

Na festivalu će se predstaviti, među ostalima, Puma34, Oko, Ninja Tigera, Sretan Bor, Miron Milić i Lunar iz Hrvatske, Emir Sehanović aka Esh iz BiH, Dem iz Italije, Phlegm iz Velike Britanije i dvojac Jana&JS iz Francuske i Austrije. Muzej će se svečano otvoriti piknikom na livadi ispred osnovne škole, koncert Trešnjevačkih mališana, a nastupit će i DJ Itch.

U prošlogodišnjem projektu Muzeja ulične umjetnosti "Novo lice Branimirove ulice" sudjelovalo je više od 80 umjetnika i tada je oslikano oko 450 metara zida Hrvatskih željeznica.

30.08.2011. 15:49:00
http://metro-portal.hr/u-cetvrtak-pocinje-street-art-festival-u-dugavama/62719/