Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 17:30:30
JADRANKA KOSOR:

U četvrtak Milanovića pozivam na kavu, u četiri oka

Premijerka je najavila okupljanje predstavnika parlamentarnih stranaka kako bi raspravili i usuglasili se o ustavnim promjenama

(Goran Mehkek/Cropix )

Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor najavila je danas da će u četvrtak u Banskim dvorima okupiti čelnike svih parlamentarnih stranaka na razgovor o promjenama Ustava RH, izrazivši uvjerenje o mogućnosti usuglašavanja stavova oko ustavnih promjena, a najavila je i da će tom prilikom na razgovor "u četiri oka" pozvati predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Kosor je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, iznijela stav HDZ-a o potrebi usuglašavanja prijedloga ustavnih promjena između Vlade i oporbenih stranaka, kako bi taj prijedlog do kraja veljače ili početka ožujka bio utvrđen te upućen u Sabor.

Naglasila je da između Vladine i oporbene radne skupine koje rade na promjenama Ustava postoje još "dva, tri otvorena pitanja", pozvavši čelnike parlamentarnih stranaka da se u četvrtak okupe u Banskim dvorima na razgovor te "koncenzus i mogući dogovor oko otvorenih pitanja". "Vjerujem da ćemo tada završiti posao", kazala je Kosor.

Upitana koja su to dva, tri otvorena pitanja, Kosor je odgovorila da je riječ o referendumu o ulasku Hrvatske u EU, dvostrukom pravu glasa za pripadnike nacionalnih manjina, te glasovanju hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Napomenula je da na donošenje čeka 12-tak zakona koji su uvjeti za otvaranje ili zatvaranje pregovaračkih poglavlja, a dobar dio kojih je vezan uz promjene Ustava, te da stoga s tim poslom (promjenama Ustava) i iz tog razloga treba požuriti.

Kosor je naglasila da će, nakon sastanka u četvrtak, na razgovor pozvati i predsjednika SDP-a Milanovića, kako bi, "u četiri oka", razmotrili Vladine i SDP-ove mjere usmjerene kao saniranju posljedica gospodarske krize.

Upitana kako gleda na mogućnost tzv. velike koalicije HDZ-a i SDP-a kao odgovora na krizu, odgovorila je da HDZ već ima koaliciju, ali i hvale vrijednim nazvala pozitivne ocjene SDP-a na nove Vladine mjere.

"Hrabre nas ocjene koje dolaze iz SDP-a oko mjera koje je Vlada donijela. To je dobro za budućnost Hrvatske i pozivam ih na razgovore i oko drugih teških tema, poput brodogradnje, reformi, borbe protiv korupcije. Dobrodošli su, apsolutno, jer to može biti samo dobitak za hrvatske građane", poručila je Kosor.

Na novinarski upit kako komentira činjenicu da izabrani predsjednik države Ivo Josipović, ni osam dana nakon izbora, nije i formalno izašao iz SDP-a, odgovorila je kako je HDZ očekivao da će Josipović to učiniti, ako ne već u izbornoj noći, onda barem do podne idućeg dana, kada je Državno izborno povjerenstvo objavilo službene rezultate predsjedničkih izbora.

"Očekivali smo da će tada izvijestiti da je izašao iz SDP-a", kazala je Kosor, te ponovila kako očekuje da će s novim predsjednikom "dobro surađivati i njegovati Hrvatsku kao parlamentarnu demokraciju i da će se svaki od nas kretati isključivo u okvirima ustavnih obveza".

Kosor je izvijestila i da je od nadležnih tijela zatražila izvješće o nedavnoj eksploziji u sisačkoj rafineriji, koje očekuje tijekom dana, te da će, kada ga razmotri, Vlada predložiti eventualne konkretne mjere. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 17:30:30
http://metro-portal.hr/u-cetvrtak-milanovica-pozivam-na-kavu-u-cetiri-oka/30919/