Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2013. 16:20:02
HMM ...

U čemu su žene bolje od muškaraca

Znanstvenici su snimanjem mozga dokazali da su žene sposobne za multitasking, obavljanje više poslova odjednom, za razliku od muškaraca

Kako je povezan ženski, a kako muški mozak
Kako je povezan ženski, a kako muški mozak (Arhiva)

Muški i ženski mozak se razlikuju, kao uostalom i ostatak tijela, a prema nedavnom istraživanju u kojem su radili magnetsku rezonancu gotovo tisuću ispitanika, pokazalo se da žene stvarno imaju sposobnost multitaskinga, obavljanja više zadataka odjednom.

Muškarci, s druge strane, imaju bolju koncentraciju na jedan kompleksni zadatak, bez obzira o čemu se zapravo radi, kuhanju ili čitanju zemljopisnih karata. 

Radi se o tome da su veze pojedinih dijelova mozga kod muškaraca i žena različite, pa tako žene imaju daleko bolje povezanu desnu i lijevu stranu mozga, a kod muškaraca je aktivnost izraženija u pojedinim dijelovima, što se naročito odnosi na mali mozak koji kontrolira motoričke aktivnosti. 

Uz to, muški mozak ima bolje veze između prednjeg i stražnjeg dijela mozga, što muškarcima omogućava bržu percepciju informacija i njihovo korištenje kod izvršavanja kompliciranih i zahtjevnih zadataka. Tako će se muškarci, po definiciji, bolje parkirati ili bolje plivati.

No, žene će zbog bolje povezanosti lijeve i desne polutke mozga bolje napraviti svaki zadatak koji uključije intuitivno i logičko razmišljanje. 

03.12.2013. 16:20:02
http://metro-portal.hr/u-cemu-su-zene-bolje-od-muskaraca/81945/