Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2009. 19:56:26
suradnja i razmjena

U Bratislavi otvorena izložba o hrvatskim božićnim običajima

Poseban dio izložbe 'Narodil nam se kralj nebeski' posvećen je božićnim jaslicama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)

Izložba zagrebačkog Etnografskog muzeja o hrvatskim božićnim običajima "Narodil nam se kralj nebeski" otvorena je popodne u Slovačkom nacionalnom muzeju u Bratislavi.

Slovačkoj javnosti prikazana je hrvatska narodna tradicija kao i niz njezinih poveznica s drugim slavenskim i europskim običajima, posebno sa slovačkom kršćanskom tradicijom, izvijestili su danas iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.

Poseban dio izložbe odnosi se na božićne jaslice, kao simbol Božića u cijelom svijetu, te kako su jaslice raznih stilova iz drugih dijelova Europe utjecale na hrvatski izričaj te s vremenom postale svojstvene hrvatskom narodnom stilu.

Koncepciju izložbe potpisuje Josip Barlek, koji je ujedno i autor kataloga, a otvorio ju je veleposlanik Republike Hrvatske u Bratislavi Tomislav Car.

Izložba "Narodil nam se kralj nebeski" u Bratislavi ostaje otvorena do 31. siječnja.

Ovogodišnjim predstavljanjem hrvatskih božićnih običaja u Bratislavi nastavlja se suradnja i razmjena izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu i Slovačkog nacionalnog muzeja u Bratislavi, nakon što je u Zagrebu krajem 2008. postavljena izložba "Slava Bogu... simboli Božića u tradicijskoj kulturi Slovačke". (hina/metro-portal)

15.12.2009. 19:56:26
http://metro-portal.hr/u-bratislavi-otvorena-izlozba-o-hrvatskim-bozicnim-obicajima/28645/