Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2010. 12:25:00
MORSKO BOGATSTVO

U Atlantiku otkrivena stvorenja koja nemaju ni oči ni mozak

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE - Istraživači su u morskim dubinama pronašli desetak novih vrsta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Neobična bića pronađena su u morskim dubinama Atlantskog oceana, a istraživači koji rade na projektu "Census of Marine Life" pretpostavljaju da smo dobili desetak novih vrsta.

Među spektakularna otkrića na, području od Islanda do Azora, ubrajaju se i tri nova pripadnika razreda enteropneusta koji imaju tijela strukturirana u tri dijela, a prilikom kretanja po morskom dnu iza sebe ostavljaju spiralni trag.

>>Na morskom dnu otkriveno nevjerojatno bogatstvo života

"Svaki pripadnik enteropneusta ima drugačiju boju - rozu, ljubičastu i bijelu te različit oblik. Nemaju ni oči ni mozak", rekao je Monty Priede, profesor sa Sveučilišta Aberdeen. 'Crvi' su poslani u Škotsku na daljnje analize.

Nadalje, istraživači su na strmim padinama i liticama pronašli neobične vrste morskih krastavaca koji su se unatoč ne-gipkom valjuškastom tijelu pokazali kao izrazito brzi i dobri plivači. Preostala pronađena stvorenja možete pogledati u priloženom videu.

>>Tamne dubine oceana pune su nepoznatog života

Ekspedicija je trajala šest tjedana, a u njoj su sudjelovali stručnjaci iz 16 zemalja. U istraživanju su se fokusirali na dubinu između 700 i 3600 metara. Rezultati dugogodišnjeg projekta "Census of Marine Life" biti će prezentirani krajem godine. 

10.07.2010. 12:25:00
http://metro-portal.hr/u-atlantiku-otkrivena-stvorenja-koja-nemaju-ni-oci-ni-mozak/44274/