Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2011. 18:08:00
MEGAGRAĐEVINE

U Arizoni se gradi solarni toranj visok 800 metara

U svom punom kapacitetu, ova će elektrana biti sposobna proizvoditi milijun megavatsati, što je dovoljno za opskrbu 150.000 domova električnom energijom

Solarni toranj u Arizoni
Solarni toranj u Arizoni (EnviroMission)

Vlasti u američkoj saveznoj državi Arizoni planiraju sagraditi gigantski solarni toranj usred pustinje, dvostruko viši od Empire State Buildinga.

Toranj koji bi se trebao sagraditi 200 kilometara zapadno od grada Phoenixa bit će druga najviša građevina na svijetu i revolucionarni način za dobivanje velike količine energije iz obnovljivog izvora.

U svom punom kapacitetu, ova će elektrana biti sposobna proizvoditi milijun megavatsati, što je dovoljno za opskrbu 150.000 domova električnom energijom.

Ovaj je projekt ideja tvrtke EnviroMission čiji se predsjednik iznimno ponosi činjenicom kako će ova elektrana biti potpuno ekološki prihvatljiva, pouzdana i dugoročno vrlo jeftin izvor energije.

Staklena baza oko tornja bit će promjera gotovo 3,5 kilometara, a sam toranj će biti tek nešto niži od trenutno najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife u Dubaiju, visine 828 metara.

Tvrtka je trenutno u pregovorima oko zakupnje zemlje od države, a već je dogovorila i 30-godišnji otkup struje sa najvećom kalifornijskom tvrtkom za proizvodnju električne energije.

Ukoliko bi ovaj projekt postao stvarnost, stvorio bi radna mjesta za 1500 ljudi, od građevinaraca do inženjera potrebnih da naprave ovakvo postrojenje. Procijenjena cijena projekta kreće se oko 700 milijuna dolara, ali nije nemoguće da krajnji troškovi prijeđu i milijardu dolara.

Prototip ovakve elektrane izgrađen je prije više od 10 godina u Španjolskoj, ali puno manje veličine. Područje Arizone izabrano je kao lokacija ovog postrojenje zbog iznimno visokih temperatura, vrlo ravnog krajolika te blizine dalekovoda koji spajaju Arizonu i Kaliforniju.

Ako se projekt pokaže uspješnim, tvrtka ima planove za slična postrojenja u Meksiku, Indiji i Australiji.

„Ovakva su postrojenja budućnost naše opskrbe energijom u svijetu koji si više ne može priuštiti da neograničeno crpi resurse našeg planeta. Nadamo se i da će vlasti ove države znati to prepoznati", zaključuje predsjednik tvrtke, Chris Davey.

27.07.2011. 18:08:00
http://metro-portal.hr/u-arizoni-se-gradi-solarni-toranj-visok-800-metara/61729/