Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2010. 16:00:04
MAESTRO MLADOG NARAŠTAJA

U 2011. bečkim novogodišnjim koncertom dirigirat će Welser-Moest

Ove godine koncert je posvećen bečkom valceru i polki dinastije Strauss, a na programu je bila i uvertira "Vesele žene Windsora" Otta Nicolaia, osnivača bečkih filharmoničara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Najpopularnijim koncertom klasične glazbe u svijetu, novogodišnjim koncertom Bečkog filharmonijskog orkestra koji će se održati 1. siječnja 2011. prvi put će dirigirati austrijski dirigent Franz Welser-Moest, priopćila je u petak uprava bečkog orkestra.

Franz Welser-Moest (49), maestro je "mladog naraštaja" koji će zamijeniti francuskog "veterana" Georgesa Pretrea (85) koji je 2008. i 2010. ravnao tim uglednim koncertom koji se tradicionalno održava od 1939.

Franz Welser-Moest, bit će tako, po izboru glazbenika koji od osnutka filharmonije 1842. sami vode svoj orkestar, petnaesti po redu ravnatelj koji će se pridružiti zatvorenom klubu "Neujahrskonzerta": Georgesu Pretru, Austrijancima Josefu Kripsu, Willyju Boskovskyju, Herbertu von Karajanu, Carlosu Kleiberu i Nikolausu Harnoncourtu, Nijemcu Clemensu Kraussu, Amerikancu Lorinu Maazelu, Talijanima Claudiu Abbadu i Riccardu Mutiju, Indijcu Zubinu Mehti, Japancu Seijiu Ozawi, Latvijcu Marissu Jansonsu i Danielu Barenboimu, izraelsko-argentinskom državljaninu.

Prije novogodišnjeg koncerta Welser-Moest će u rujnu preuzeti dužnost glazbenog direktora Bečke opere, a do 2018. obvezuje ga i ugovor s Clevelandskim orkestrom, gdje isto obnaša dužnost glazbenog direktora. Usto nastupa u Berlinskoj filharmoniji, amsterdamskom Concertgebouwu, orkestrima u Philadephiji, Los Angelesu, New Yorku i Bostonu te u milanskoj Scali. Dugi niz godina radio je u Londonskom filharmonijskom orkestru (1990.-1996.) i u Zueriškoj operi (1995.-2008.).

Ove godine koncert je posvećen bečkom valceru i polki dinastije Strauss, a na programu je bila i uvertira "Vesele žene Windsora" Otta Nicolaia, inače osnivača bečkih filharmoničara, kao i uvertira Rajnske vile Jacquesa Offenbacha. Predsjednik RH Stjepan Mesić u petak je u Beču na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fischera bio gost na koncertu bečkih filharmoničara u Zlatnoj dvorani Musikvereina. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 16:00:04
http://metro-portal.hr/u-2011-beckim-novogodisnjim-koncertom-dirigirat-ce-welser-moest/29783/