Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2019. 08:01:00
WTF?!

Tvrdi Brexit odbačen u britanskom parlamentu

May je upozorila da bi u slučaju da sporazum i treći put bude odbijen to moglo rezultirati dugom odgodom Brexita

Theresa May u velikim problemima
Theresa May u velikim problemima (Arhiva)

Velika Britanija je, barem politički, u totalnom kaosu - britanski zastupnici odbacili su u srijedu Brexit bez sporazuma, te time otvorili put da se odgodi izlazak Britanije iz EU-a i natjerali premijerku Theresu May da svoj sporazum o "razvodu" s EU-om i treći put stavi na glasanje u parlament, najkasnije do 20. ožujka, javljaju agencije.  

May je upozorila da bi u slučaju da sporazum i treći put bude odbijen to moglo rezultirati dugom odgodom Brexita te čak i britanskim sudjelovanjem na izborima za Europski parlament u svibnju. 

Premijerka je govorila nakon što su zastupnici omjerom 321-278 odbacili izlazak iz EU-a bez sporazuma. Odluka se ne odnosi samo na predviđeni izlazak 29. ožujka nego bilo kada. 

Dogodilo se to dan nakon što su zastupnici drugi put uvjerljivom većinom odbacili sporazum o Brexitu koji je May teško ispregovarala u Bruxellesu

Kaotične sjednice parlamenta ovoga i prethodnih tjedana pokazuju duboke podjele među zastupnicima o tome kako se razići s Europskom unijom. 

Glasanje kojim je odbačen "no-deal" Brexit zasad je samo simboličan jer je Britanija i dalje na putu izlaska 29. ožujka pošto bi se trebali usvojiti novi zakoni da se to spriječi.  

Zastupnici će u četvrtak glasati o tome treba li zatražiti odgodu Brexita do 30. lipnja upravo zbog potrebne nove legislative.  

May im je poručila da će EU podržati samo kratku odgodu i to ako zastupnici pristanu na njezin sporazum. "Bez toga, odgoda bi mogla biti dulja", kazala je. 

14.03.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/tvrdi-brexit-odbacen-u-britanskom-parlamentu/117438/