Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2018. 09:45:37
COOL

Tvornica Bitcoina na Islandu

U srcu islandskih polja lave raste jedna od najvećih tvornica bitcoina na svijetu gdje se proizvodi virtualno zlato

Vrijedi li ovo išta?
Vrijedi li ovo išta? (Arhiva)

Bitcoin neki zovu virtualnim zlatom, drugi najvećom prevarom u povijesti, no broj ljudi koji ga kopa raste i dalje... Upravo u te svrhe u srcu islandskih polja lave raste jedna od najvećih tvornica bitcoina na svijetu, a njezina lokacija je tajna kako je ne bi mogli napasti najsofisticiraniji lopovi. 

Zahvaljujući podzemlju punom vruće vode, koja omogućuje stvaranje obilja struje i to po povoljnoj cijeni, Island se pretvorio u raj za "rudare" kriptovaluta poput bitcoina. Suprotno od eura ili dolara koje emitira središnja banka, bitcoin nastaje u informatičkim "rudnicima" ili "farmama", kako se nazivaju skupovi računala koji stvaraju tu kriptovalutu i potom je prodaju na burzi na internetu.

Jedna takva "farma" nazire se u islandskoj vulkanskoj pustinji. Hangar od srebrnog lima skriva moćna računala, a pored se nalaze još četiri zgrade.  Uskoro će biti dodana još dva nova skladišta.

To je "farma" kompanije Genesis Mining nazvana Enigma. Ime je dobila po prvom stroju za dešifriranje poruka kojeg su koristili Nijemci u Drugom svjetskom ratu. Unutar hangara nalaze se deseci tisuća kompjuterskih sustava za proizvodnju bitcoina (eng. "mining rig"). 

Smješteni su na prostoru od 400 četvornih metara i proizvode zaglušujuću buku, sličnu onoj jumbo jeta prije polijetanja. Jedan "mining rig" sastavljen je od matične ploče, računalne memorije, hard diska, procesora i šest grafičkih kartica. 

Njegova funkcija je upravljanje kompleksnim algoritmima kako bi se mogle bilježiti kontinuirane transakcije, autentične i numerirane.  Ta tehnologija nazvana "blockchain" obično se uspoređuje s digitalnom računovodstvenom knjigom. Samo što bi ova trebala biti neuništiva i nemoguće ju je falsificirati.

20.05.2018. 09:45:37
http://metro-portal.hr/tvornica-bitcoina-na-islandu/112222/