Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2011. 20:31:00
MULTITASKING

TV i kompjuter ne idu zajedno

Usputno gledanje televizije šteti drugim poslovima koje obavljamo za računalom, pokazuje američko istraživanje

Ekrani
Ekrani (Free Digital Photos)

Varate se ako mislite da možete istovremeno kvalitetno raditi za računalom i gledati televiziju, upozoravaju znanstvenici u studiji koja je objavljena u časopisu "Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking". Rezultati američkog istraživanja nedvosmisleno pokazuju da upaljen televizor previše odvlači pozornost od drugih obaveza, što je korisna informacija za roditelje, zaposlene, ali i marketinške stručnjake.

"Kada pokušavamo pažnju rasporediti između dva medija, neočekivano često s jednog skačemo na drugi. Šokiralo nas je u kojem opsegu usputno gledanje televizije odvraća pozornost", objašnjava S. Adam Brasel sa Boston College-a. Ispitanici su, naime, u samo pola sata preko 120 puta skretali pozornost s računala na televizor i obratno a da toga uopće nisu bili svjesni. U prosjeku su svakih 14 sekundi "mijenjali" medij pri čemu je računalo bilo nešto atraktivnije od televizijskog programa, no niti jedan medij nisu konzumirali duže od jedne minute bez prestanka.

Ispitanici su nakon testiranja bili uvjereni da su pogled s računala na televizor skrenuli svega 15 puta, ali je stvarnost zabilježena kamerama bila znatno drugačija - medij su u prosjeku mijenjali čak 120 puta.

"Ušli smo u novu eru konzumacije medija. Sve više paralelno koristimo računalo i televizor, pri čemu u istraživanju nismo u obzir uzeli mobitele koji nam također odvlače pozornost", zaključuje Brasel. Kako naš mozak još nije spreman za navedene promjene, važnije poslove (poput pisanja zadaće) trebali bismo obavljati uz isključen televizor. Istovremeno marketinški stručnjaci trebali bi svoje planove prilagoditi novim navikama potrošača koji više nisu toliko usredotočeni na jedan medij.

05.05.2011. 20:31:00
http://metro-portal.hr/tv-i-kompjuter-ne-idu-zajedno/58500/