Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 10:51:04
COUCH TIME

Gledanje televizije skraćuje život

Za sve je ustvari krivo sjedenje, a ljudsko tijelo je dizajnirano za kretanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)

Omiljeni trosjed ili fotelja, daljinski upravljač, najdraži programi na TV-u... Ima li što bolje? Malo toga se može mjeriti s odmaranjem uz televizor, ali oprez! Nije sve tako sjajno. Naime, studija koju su proveli australski istraživači pokazala je da gledanje televizije skraćuje život i kako se sa svakim satom provedenim ispred televizora mogućnost dobivanja raka povećava za 9 posto. To ne vrijedi samo za gledanje TV-a već i za poslove koji uključuju previše sjedenja ili rad za računalom. Rad u takvim okolnostima jednako je opasan po zdravlje koliko i TV.

U studiji je sudjelovalo 8,800 osoba - 3,864 muškarca i 4,954 žene od 25 godina starosti pa naviše - koje nisu imale kardiovaskularnih problema. Istraživači su ih grupirali u tri skupine ovisno o navikama gledanja televizije. Prvu skupinu sačinjavali su oni koji TV gledaju manje od dva sata na dan, drugu oni koji to čine između dva i četiri sata, a u trećoj skupini nalazili su se oni koji ispred TV-a provode više od četiri sata.

Studija je trajala čak šest godina tijekom kojih su umrla 284 ispitanika (od toga 87 zbog kardiovaskularnih problema, a 125 od raka). Istraživači su pronašli tanke poveznice s rakom i gledanjem televizije, ali su zato veze između kardiovaskularnih problema i TV-a bile i više nego jasne i čvrste.

Ukratko, za sve je krivo sjedenje, bez obzira je li ispitanici puše, imaju kolesterol ili su pretili. David Dunstan, inače voditelj studije i predstojnik odjela Laboratorija za tjelesnu aktivnost iz Baker IDI instituta za srce i dijabetes u Victoriji u Australiji, kaže da je ljudsko tijelo dizajnirano za aktivnost, za kretanje, a ne za dug period sjedenja.

Nažalost, tehnološka, ekonomska i društvena postignuća često znače da se ljudi više ne moraju često kretati kao nekad, zaključuje Dunstan.

12.01.2010. 10:51:04
http://metro-portal.hr/tv-gledanje-short-life/30498/