Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2010. 18:29:56
STARE TEORIJE

Tužba protiv Pape je nezakonita

Vatikan je kao nezakonitu odbacio sudsku tužbu podnesenu u SAD-u protiv pape Benedikta XVI. i njegovih najbližih suradnika zbog slučaja spolnog zlostavljanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
"Slučaj protiv Svete Stolice i njezinih dužnosnika potpuno je neutemeljen. U tužbi se većinom ponavljaju stare teorije koje su već bile odbačene na američkim sudovima", stoji u pisanoj izjavi vatikanskog odvjetnika Jeffreyja Lene.

"Tužbe žrtava zlostavljanja su zakonite, ali ovo nije jedna od njih", dodao je.

Riječ je o tužbi u predmetu "NN protiv Svete Stolice", pokrenutoj u četvrtak pri saveznom sudu u Milwaukeeju u ime neimenovana tužitelja kojeg je navodno zlostavljao svećenik Lawrence Murphy.

Murphy je optužen za zlostavljanje oko 200 dječaka u vrijeme dok je podučavao u Katoličkom internatu za gluhe dječake u Wisconsinu od 1950. do 1974.

U tužbi se navodi da su današnji Papa, u vrijeme dok još nije obnašao tu dužnost, i drugi vatikanski visoki dužnosnici, poput današnjeg i bivšeg državnog tajnika Vatikana, kardinala Tarcisija Bertonea i Angela Sodana, propustili poduzeti odgovarajuće mjere prema Murphyju 90-ih godina prošlog stoljeća kad su američki crkveni dužnosnici otkrili zlostavljanja, prijavili ih Vatikanu i zahtijevali da se Murphyja izbaci iz svećeničke službe. (hina/metro-portal)

23.04.2010. 18:29:56
http://metro-portal.hr/tuzba-protiv-pape-je-nezakonita/38541/