Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2008. 01:48:15

Tutankamonove sandale stigle do Beča

Fotografija vijesti

Postoji li itko na ovom svijetu tko ne želi virnuti u drevne grobove u Dolini kraljeva? Sada ne morate odlaziti u Egipat kako biste se upoznali s bogatstvima te kulture, jer možete posjetiti izložbu pod nazivom ‘Tutankamon i zlatno doba faraona’ u bečkom muzeju Völkerskunde.

Tutankamon je bio jedan od posljednjih kraljeva osamnaeste dinastije, vladao je u vrlo kaotičnom periodu, a umro pod misterioznim okolnostima. Tutankamon nije doživio dovršetak izgradnje vlastitog mauzoleja. Ipak, u njegovom grobu 1922. godine pronađeno je poprilično bogatstvo.

Jedan od najvažnijih izložaka na izložbi je ogromna statua koja predstavlja kralja u njegovoj mladosti i pretpostavlja se da je krasila Tutankamonov hram. Osim toga, zanimljivo je i nekoliko posmrtnih skulptura koje također imaju veliko značenje, jer one su zapravo branile faraona od mogućnosti da u drugom životu mora raditi. Izložene su i Tutankamonove sandale koje su izrađene specijalno za njegov posmrtni, drugi život.

Osim toga, pomalo bizarni izložak su minijaturni sanduci u kojima su sačuvani faraonovi mumificirani organi. Na izložbi se mogu vidjeti i dijelovi faraonovog bogatstva poput zlatne pogrebne maske Psusennesa ukrašene zlatnim kobrama koje izviru iz njegove božanske brade, a koje simboliziraju njegov kraljevski status.

Piše: Piše: Dorottya Becz, Metro Mađarska
30.04.2008. 01:48:15
http://metro-portal.hr/tutankamonove-sandale-stigle-do-beca/6579/