Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2019. 16:03:00
WOW!

Tutankamonova grobnica otvorena nakon 9 godina obnove

Grobnica egipatskog faraona dječaka, Tutankamona, o čijem životu i vladavini malo znamo, sada može opet očaravati ljubitelje povijesti iz cijelog svijeta

Obnova je trajala 9 godina
Obnova je trajala 9 godina (Wikipedia)

Nakon devet godina restauracije u Dolini kraljeva u Egiptu za javnost je opet otvorena grobnica faraona Tutankamona, stara 3300 godina. Riječ je o jednoj od najpoznatijih egipatskih turističkih destinacija.

Obnoviti predmete stare 3300 godina bio je pravi izazov za međunarodni tim arheologa, znanstvenika i arhitekata. Trebalo je osmisliti samoodrživ sustav koji bi izdržao broj posjetitelja, a da se pritom ne utječe na sam lokalitet. Ništa se nije smjelo pričvrstiti za pod, strop ili zid kako se ne bi oštetili povijesni artefakti.

Konzervatori su se pri obnovi susreli s izgubljenim predmetima, ogrebotinama i grafitima. Čak je i dah posjetitelja ostavio danak na ovom vrijednom lokalitetu. Stoga je promijenjen sustav ventilacije - sad se zrak mijenja svakih pola sata.

Grobnica egipatskog faraona dječaka, Tutankamona, o čijem životu i vladavini malo znamo, sada može opet očaravati ljubitelje povijesti iz cijelog svijeta.

01.02.2019. 16:03:00
http://metro-portal.hr/tutankamonova-grobnica-otvorena-nakon-9-godina-obnove/116716/