Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2012. 16:53:38
NISU SE ISPRIČALI

Turska ne želi Izrael je na summitu NATO-a

Odnosi dviju zemalja strmoglavili su se nakon što su izraelski komandosi tijekom pomorske blokade zauzeli brod Mavi Marmara i u okršaju s aktivistima ubili devet turskih državljana

Fotografija vijesti

Turska je odbila dopustiti da Izrael sudjeluje na summitu NATO-a sljedeći mjesec u Chicagu jer se izraelske vlasti nisu ispričale za likvidaciju turskih aktivista na brodu koji je 2010. prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, priopćio je u ponedjeljak turski dužnosnik, javlja Hina.

"Nismo dali svoj pristanak u pitanju sudjelovanja Izraela na summitu NATO-a", rekao je turski dužnosnik.

Odnosi dviju zemalja strmoglavili su se nakon što su izraelski komandosi tijekom pomorske blokade zauzeli brod Mavi Marmara i u okršaju s aktivistima ubili devet turskih državljana. Prošli rujan Turska je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrznula vojnu suradnju nakon što i izvješće UN-a nakon istrage o napadu na Mavi Marmaru nije potaknulo Izrael na ispriku.

Turski mediji izvijestili su da su neke članice NATO-a tražile izraelsko sudjelovanje na summitu u sklopu partnerskog programa suradnje, namijenjenog jačanju suradnje sa zemljama koje nisu članice Saveza. Izrael je član Mediteranskog dijaloga, posebnog programa NATO-a u kojem se nalazi još šest zemalja nečlanica.

Turska smatra da se ne radi o "blokadi" Izraela jer se to pitanje zapravo neće službeno razmatrati pošto u Bruxellesu dobro znaju stajalište Ankare. Glasnogovornica NATO-a je potvrdila da se nije razgovaralo o pozivanju Izraela na summit u Chicagu.

23.04.2012. 16:53:38
http://metro-portal.hr/turska-ne-zeli-izrael-je-na-summitu-nato-a/70328/