Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2012. 14:50:24
MEĐUNARODNA IZOLACIJA

Turska i Japan izbacuju sirijske diplomate

Dok je Ankara dala sirijskim diplomatima rok od 72 sata da napuste zemlju, Japan je blažom retorikom zatražio isto

Fotografija vijesti

Turska i Japan zatražili su od Sirije da povuče svoje diplomate, u znak prosvjeda protiv prošlotjednog masakra nad više od 100 osoba u sirijskom gradu Huli, objavili su u srijedu tursko i japansko ministarstvo vanjskih poslova, javlja Hina.

Tursko ministarstvo najavilo je da će Ankara i međunarodna zajednica poduzeti daljnje "mjere" ako se nastavi nasilje nad civilima.

Japansko ministarstvo zatražilo je povlačenje sirijskog veleposlanika iz Tokija Mohameda Ghassana Al Habasha "što je prije moguće", a Turska je dala diplomatima 72 sata za napuštanje zemlje.

Potezi Turske i Japana uslijedili su nakon što su to isto učinile zapadne sile, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju.

Istovremeno, izraelski ministar obrane Ehud Barak zatražio je u srijedu oštrije akcije međunarodne zajednice protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, rekavši kako sumnja da je Asad "imalo lošije spavao" nakon protjerivanja sirijskih veleposlanika iz nekoliko svjetskih prijestolnica.

"Događaji u Siriji traže od svijeta akciju, a ne riječi. To su zločini protiv čovječnosti i međunarodna zajednica ne smije stajati po strani", rekao je Barak na predavanju na Institutu za nacionalnu sigurnost u Tel Avivu.

Izraelski ministar nije precizirao na koje akcije međunarodne zajednice misli.

30.05.2012. 14:50:24
http://metro-portal.hr/turska-i-japan-izbacuju-sirijske-diplomate/71483/