Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2013. 09:44:00
GASTRO VODIČ

Turski specijaliteti - od baklave do kebaba

SLIKE - Geografski položaj omogućio je Turskoj da u kulinarskom smislu pokupi sve najbolje od Europe i Azije

Baklava
Baklava (MWN/Wikipedia)

Turska kultura, povijest, arhitektura i kuhinja razvijale su se pod velikim utjecajem geografskog položaja - u sendviču između Istoka i Zapada, turska gastronomija predstavlja uzbudljiv spoj okusa s Balkana, Mediterana, Bliskog istoka i Azije.

Povoljni klimatski uvjeti i plodno tlo Turskoj su osigurali obilje svježeg voća i povrća. Radi se o jednoj od rijetkih zemalja koja proizvodi dovoljno hrane za samouzdržavanje, a nisu zanemarivi ni iznosi izvoza svježih rajčica, meda, smokava i sira. Ako volite sezonsku hranu proizvedenu na lokalnim farmama, Turska će vas s kulinarske strane zasigurno oduševiti.

Jeftino i svježe

Cijene hrane u Turskoj nisu visoke. Svježe voće i povrće, začini, čajevi, maslinovo ulje i masline mogu se pronaći po pristupačnim iznosima na tržnicama, a s prodavačima se uvijek možete cjenkati. Poseban doživljaj je Spice Bazaar u Istanbulu.

Glavnim jelima redovito prethode meze - manji topli i hladni specijaliteti koji se dijele sa svima na stolu. Tipično glavno jelo sastoji se od mesa ili ribe, najčešće sočne janjetine, marinirane piletine ili okruglica od mljevenog mesa. Poslužuje se sa svježim bijelim kruhom, rižom i salatom od krastavaca, rajčice, luka i peršina začinjenom limunom ili uljem. Desert se uglavnom sastoji od svježeg voća ili ljepljivih slatkih kolača s medom i orašastim plodovima.

Top 5 specijaliteta

Lahmacun
Lahmacun je turski odgovor na pizzu. Radi se o tijestu po kojem se slažu ljuti umaci, meso, i povrće. Može se jesti i zamotano, a prodaje se u gotovo svim prometnijim ulicama.

Patlidžani
Turci pripremaju odlična jela s povrćem, a patlidžani pritom zaslužuju vlastitu kategoriju. Jela s patlidžanima u Turskoj ima na pretek, od umaka do patlidžana punjenih s rajčicom i lukom (imam bayildi).

Baklava
Sladak desert bogatog okusa priprema se od više slojeva tanko razvaljanog tijesta između kojeg je mješavina šećera, meda i oraha/badema. Turci često koriste pistacchio.

Ayran
Ayran je osvježavajući napitak na bazi jogurta. Toliko je popularan da se nalazi na meniju vodećih svjetskih restorana brze hrane.

Kebab
Turci najčešće pripremaju janjetinu (pečenu ili na ražnju). Shish kebab je turska varijanta ražnjića, kofte je ražnjić s mljevenim mesom i začinima, a adana kebab je mljevena janjetina s paprikom omotana o ražanj. I naravno doner kebab za kojeg se meso peče u više slojeva, tanko reže i poslužuje u lepinji s umacima i povrćem.

Piše: Emma E Forrest, Metro World News
02.06.2013. 09:44:00
http://metro-portal.hr/turska-hrana-od-baklave-do-kebaba/59591/