Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2013. 10:23:00
VIDI VRAGA

Turizam je motor klimatskih promjena

Najveći krivci, kako proizlazi iz jedne norveške studije, su Nijemci koji putuju rado, često i daleko

Putovanje avionom je, uz automobil, najveći ubojica klime
Putovanje avionom je, uz automobil, najveći ubojica klime (Arhiva)

Daleka i egzotična turistička odredišta već su odavno pristupačna i širokim masama. Iako je demokratizacija turizma i širenje na sve slojeve društva svakako pozitivan trend posljednjih desetljeća, putovanja su povezana s transportom koji je opet važan čimbenik u zagađenju okoliša i klimatskim promjenama.

Nijemci najveće "ubojice klime"

Kao najveće "ubojice klime" se smatraju putovanja automobilom i zrakoplovom. Centar za međunarodno istraživanje klime i zaštite okoliša (CICERO) sa sjedištem u norveškom Oslu je objavio jednu studiju koja ukazuje na to da su automobili i zrakoplovi odgovorni za 90 posto zagađenja prouzrokovanog turizmom.

Putnik na jednom prekooceanskom letu uzrokuje štetnih plinova koliko i jedan prosječni vozač automobila u dva mjeseca. Studija CICERO-a je došla do još jednog zaključka: za rastuće opterećenje okoliša zbog putovanja ka dalekim odredištima najodgovorniji su Nijemci.

Prosječni Nijemac je pet puta više na putu od svjetskog prosjeka. Pritom su, kako su izračunali norveški znanstvenici, bogati Nijemci najveće "ubojice klime". "Najbogatijih deset posto Nijemaca je odgovorno za 20 posto globalnih klimatskih promjena uzrokovanih putovanjima", proizlazi iz studije.

"Najomiljenije prijevozno sredstvo Nijemaca već je godinama automobil iza kojeg slijedi zrakoplov ", kaže Dörte Beyer, docentica na katedri za zaštitu okoliša u Eberswaldeu. Vlak i autobus, kao najpovoljnija prijevozna sredstva kad je zaštita okoliša u pitanja, su daleko na posljednjim mjestima. Pritom se posebice u autobusni promet posljednjih godina mnogo ulagalo a nova vozila zadovoljavaju najstrože standarde kad su u pitanju ispušni plinovi.

Uplatom do čiste savjesti

"Ekološki najodgovornija vrsta turizma je planinarenje ili biciklističke ture. Let zrakoplovom je apsolutno najgori oblik putovanja kada je zaštita okoliša u pitanju", kaže Dietmar Oeliger iz NABU-a. Zato bi trebalo izbjegavati prekooceanske letove za kratka putovanja kao što su to recimo, popularni produljeni vikendi u SAD-u. U slučaju da se ovakva putovanja ne mogu izbjeći, ekološke udruge preporučuju neku vrstu novčanog obeštećenja.

Na internetskim stranicama organizacija poput "Atmosfair" tako svatko može izračunati koliko je po klimu štetno njegovo putovanje i uplatom u neki ekološki projekt može "otkupiti grijehe" nastale zbog šoping-vikenda u New Yorku.No i kod Nijemaca sve omiljenija krstarenja spadaju u "ubojice klime". Njemačka udruga za zaštitu okoliša NABU je u jednom istraživanju analizirala kruzere koji bi do 2016. trebali zaploviti svjetskim morima i došla do poraznog zaključka: samo mali broj tih brodova posjeduje prikladnu tehniku za filtriranje ispušnih plinova.

"Turistička krstarenja su neekološka i vrlo upitna iako čine samo 0,5 posto ukupnog brodarskog prometa", kaže Beyer. Mnogi turoperatori doduše u svojim programima nude ekološki odgovorna putovanja. "To više nisu dosadna ekološka druženja, nego normalna turistička ponuda", kaže Beyer. No ova vrsta putovanja je i skuplja, a to uvijek odbija mušterije. Zanimanje za ekološki održivi turizam je u posljednjih 20-ak godina poraslo ali ovakva vrsta putovanja još uvijek teško pronalazi put.

Piše: Rachel Beig/nk/DW
09.08.2013. 10:23:00
http://metro-portal.hr/turizam-je-motor-klimatskih-promjena/79760/