Metro-portal.hr

objavljeno 30.07.2012. 21:30:45
UGROŽENA ŽIVOTINJA

Turisti zlostavljali sredozemnu medvjedicu

Sredozemna medvjedica je najugroženiji europski morski sisavac sa samo 500-600 preživjelih jedinki

Vjeruje sa da su u pitanju bili njemački turisti
Vjeruje sa da su u pitanju bili njemački turisti (YouTube)

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora priopćio je danas kako prema sredozemnoj medvjedici (Monachus monachus) koja se nalazi pred izumiranjem, a boravi u području Kvarnera (Istra, Lošinj, Cres) pojedinci zbog neukosti, neinformiranosti ili ignorirajući upozorenja i zakonsku zaštitu ove vrste, prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom životinji prilaze ili je proganjaju na moru.

Plavi svijet podsjeća kako je jedan od ekstremnijih primjera uznemiravanja i zlostavljanja sredozemne medvjedice zabilježen na snimci Yutube, gdje skupina od četiri muškarca na plaži okružuje sredozemnu medvjedicu te joj prilazi na svega metar udaljenosti. "Životinju prskaju morem, nakon čega ona bježi s obale", ističe se u priopćenju i dodaje kako se na snimci vidi da i drugi ljudi pokušavaju pratiti životinju.

Izgred se dogodio 11. srpnja u blizini kampa Kovačine na Cresu, a o tomu je obaviješten i Državni zavod za zaštitu prirode, koji je s Ministarstvom zaštite okoliša donio „Pravila ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom" te Inspekcija zaštite prirode.
Kazna za uznemiravanje sredozemne medvjedice iznosi i do 80.000 kuna.

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) je najugroženiji europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika procjenjuje se na svega 500-600 jedinki, koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i u području sjeveroistočnog Atlantika. Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, od sredine 1960-tih godina zbog ubijanja, uznemiravanja i nedostatka plijena te gradnje i urbanizacija u priobalju njihov broj znatno je smanjen.

Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora moli zato sve eventualne opažatelje da prilikom susreta ne uznemiravaju sredozemnu medvjedcu i ne zadržavaju se u njezinoj blizini i blizini spilja i plaža na kojima boravi.

30.07.2012. 21:30:45
http://metro-portal.hr/turisti-zlostavljali-sredozemnu-medvjedicu/72967/