Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2010. 20:18:00
MINISTARSTVO TURIZMA:

Turisti s kruzera od sada će lakše u naše luke

Strancima koji u Hrvatsku ulaze brodovima u svrhu turističkog posjeta znatno je smanjen trošak i olakšana procedura izlaska s broda

(Admir Buljubašić/Cropix)

Na današnjem sastanku u Ministarstvu turizma s predstavnicima ministarstava vanjskih poslova, unutarnjih poslova i Udruge pomorskih agenata Hrvatske riješene su sve nedoumice vezane uz nedavnu odluku Vlade o olakšanom ulasku inozemnih turista u Hrvatsku, koja se odnosi na goste koji kruzerima posjećuju naša odredišta, te je utvrđena znatno jednostavnija procedura ulaska stranih gostiju u hrvatske luke, stoji u prioćenju Ministarstva turizma.

Podsjeća da je na inicijativu Ministarstva turizma, a u suradnji s MUP-om i Ministarstvom vanjskih poslova, Vlada 25. veljače donijela Odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Hrvatsku, sukladno kojoj u vremenu od 1. travnja do 31. listopada, stranci koji su nositelji valjane shengenske vize za kratkotrajni boravak privremeno ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku, ako ulaze brodovima na kružnom putovanju u svrhu turističkog posjeta i ako brod dolazi iz luke jedne od država shengenskog prostora.

Time im je znatno smanjen trošak i olakšana procedura izlaska s broda, navode iz Ministarstva turizma.

Ističu i kako se, s druge strane, očekuje da će ta poticajna mjera utjecati i na povećanje broja turista koji će od sada obilaziti naša odredišta te zbog nižih državnih pristojbi više novaca ubuduće ostavljati u samim odredištima.

Iz Ministarstva turizma naglašavaju kako je na današnjem sastanku također utvrđeno da svi članovi posade koji nemaju schengensku vizu od sada imaju mogućnost dobivanja dozvole za izlazak s broda u trajanju od 90 dana, čime je također pojednostavljena prijašnja procedura.

Državni tajnik Ivo Mujo izrazio je spremnost za daljnju suradnju s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a i Udruge pomorskih agenata oko interesa turističkog sektora te izrazio žaljenje što se UPAH nije na vrijeme obratila Ministarstvu, čime bi pravovremeno bila pojašnjena Odluka Vlade, a time i izbjegnuto njezino pogrešno tumačenje u pojedinim medijima. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 20:18:00
http://metro-portal.hr/turisti-s-kruzera-od-sada-ce-lakse-u-nase-luke/36094/