Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2011. 21:57:06
USTRAJANJE NA EMBARGU

Turci otvaraju trgovinske rute koje zaobilaze Siriju

Turci su odlučili da će koristiti trgovačke rute koje zaobilaze Siriju tako da će sva izvozna roba ići morem ili kopnom preko Iraka

Fotografija vijesti

Turska je u srijedu rekla da će ovoga tjedna početi koristiti trgovačke rute koje zaobilaze Siriju tako da će turski izvoz ići morem ili kopnom preko Iraka, javlja Hina.

Turski ministar gospodarstva Zafer Caglayan je također rekao da je Damask u utorak počeo dopuštati turskim kamionima da uđu u Siriju nakon što im je prošloga tjedna spriječio ulaz zbog sankcija koje je Ankara uvela Siriji.

Iako Turska još uvijek trguje sa Sirijom ona traži nove pravce prema bliskoistočnim zemljama jer je Ankara pojačala kritike predsjednika Bašara al-Asada zbog suzbijanja narodnog ustanka koji je počeo u ožujku.

"Nama je vrlo lako zaobići Siriju ali to nismo željeli činiti. Još uvijek smo htjeli našu trgovinu voditi kroz Siriju i omogućiti sirijskom gospodarstvu da na tome zaradi", rekao je Caglayan turskoj televiziji CNBC.

"No oni su tako željeli. Ponavljam, što god oni činili svaki puta će trpjeti više od Turske. Kako bi trgovali s Bliskim istokom i Zaljevom mi ne moramo ići kroz Siriju. Naši A, B i C planovi su već spremni", dodao je.

Caglayan je rekao da će teretni brodovi početi ploviti između sredozemne luke Mersin i egipatske Aleksandrije u četvrtak kao i da će kamioni početi prelaziti u Irak.

07.12.2011. 21:57:06
http://metro-portal.hr/turci-otvaraju-trgovinske-rute-koje-zaobilaze-siriju/66172/